Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hlas-SD: Rokovania koalície potvrdili jej agóniu

Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlas zároveň upozorňuje, že neschopnosťou túto krízu vyriešiť ohrozuje vláda životy bežných Slovákov v čase inflácie, zdražovania a energetickej krízy.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Strana Hlas-SD naďalej trvá na tom, aby predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) predstúpil pred parlament a požiadal o vyslovenie dôvery. "Sobotňajšie rokovania koalície potvrdili v priamom prenose jej agóniu," uviedla strana v súvislosti so stretnutím koaličných strán, ktoré neprinieslo dohodu na vyriešení koaličnej krízy.

Hlas zároveň upozorňuje, že neschopnosťou túto krízu vyriešiť ohrozuje vláda životy bežných Slovákov v čase inflácie, zdražovania a energetickej krízy. Predseda Hlasu Peter Pellegrini zopakoval, že riešením nebude ani menšinová vláda. "Predčasné voľby sú jediný reálny a možný scenár, ako zmeniť Slovensko a konečne začať riešiť nahromadené problémy," dodal Pellegrini.

Mimoparlamentná SNS v súvislosti so sobotňajším rokovaním konštatuje, že miesto zodpovedného vládnutia ponúkajú štyri politické strany neustále hašterenie, pričom nie sú schopné systémovo riešiť problémy. "Najlepšie pre Slovensko by bolo, aby hádky, smiešne intrigy, facebookové statusy tejto koalície nahradila dohoda o predčasných parlamentných voľbách," uviedla SNS.

Sobotňajšie koaličné rokovanie malo nájsť spôsob a cestu, ako ukončiť krízu, ktorú vyvolali spory medzi SaS a OĽANO. Premiér predložil návrhy na zmenu koaličnej zmluvy, týkajú sa prerozdelenia ministerstiev, ale i rozhodcovskej komisie, ktorá mala riešiť koaličné spory. Heger návrhy označil za férovú ponuku, pričom uviedol, že OĽANO, Sme rodina i Za ľudí sú presvedčení, že jediným scenárom ukončenia koaličnej krízy je upustiť od ultimáta SaS a nájsť dohodu na nových podmienkach koaličnej spolupráce.

Líder SaS Richard Sulík premiérove návrhy ocenil, trvá však na odchode Igora Matoviča z vlády. Ak nebude táto požiadavka splnená, ministri SaS podajú na konci augusta demisiu. Podľa Sulíka ani sobotňajšie rokovanie nezvrátilo tento vývoj. Skeptický v prípade nájdenia dohody je aj Sulíkov oponent, líder OĽANO Matovič. Sme rodina i Za ľudí upozorňujú, že rozvrat štvorkoalície by prišiel v čase, keď bude Slovensko čeliť bezprecedentnej energetickej kríze. Koaličné rokovania majú pokračovať v piatok 26. augusta.