Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hlas-SD sa zdrží hlasovania, ak v Matovičovom balíku nedôjde k zmenám

Na snímke členovia predsedníctva strany Hlas - sociálna demokracia Ján Ferenčák, Stanislav Kmec, Matúš Šutaj Eštok, Ján Blcháč, podpredsedníčka strany Denisa Saková, podpredseda strany Richard Raši, predseda strany Peter Pellegrini, Róbert Puci, Ľubica Laššáková, Peter Žiga a podpredseda strany Erik Tomáš, foto z arcvhívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mimoparlamentná strana Spolu víta rozhodnutie prezidentky. Považuje za správne, že podporila akútnu pomoc rodinám a zároveň vetovala nesystémové opatrenia.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ak nedôjde k zmenám v balíku protiinflačnej pomoci z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) ani po vete prezidentky SR Zuzany Čaputovej, nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z Hlasu-SD sa opäť pri hlasovaní zdržia. Vyplýva to zo stanoviska lídra strany Petra Pellegriniho, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

"Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci Hlasu-SD sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne," uviedol Pellegrini. Podotkol, že vláda si nesplnila úlohu a občania oprávnene čakajú na skutočnú pomoc od štátu.

Mimoparlamentná strana Spolu víta rozhodnutie prezidentky. Považuje za správne, že podporila akútnu pomoc rodinám a zároveň vetovala nesystémové opatrenia. Podporuje aj prípadné podanie prezidentky na Ústavný súd SR. Ani pomoc ľuďom podľa nej nesmie byť dôvodom na rozklad právneho štátu.

Líder strany Spolu a nezaradený poslanec NR SR Miroslav Kollár hovorí o populistických ťahoch ministra financií, ktorými zväčšuje konflikt a napätie v spoločnosti, rozbíja sociálny dialóg, ohrozuje verejné financie a fungovanie samospráv. "Verím, že aspoň tí slušnejší poslanci vládnej koalície pri prelamovaní veta prezidentky pochopia, že opakovaním 'prorodinného' hlasovania s fašistami sa podieľajú na rozklade základov nášho demokratického systému a otvárajú cestu k 'orbanizácii' Slovenska," podotkol Kollár.

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka hovorí v súvislosti s rozhodnutím prezidentky o rozumnom úsudku a odvahe zastať sa verejného záujmu. Matovičov balíček označil za megalomanský nápad, ktorý zadlží ďalšie generácie, zlikviduje samosprávy a nepomôže státisícom ľudí trpiacim dôsledkami inflácie. "Matovič ho presadil ignorovaním všetkých pravidiel, znásilnením legislatívneho procesu a navyše už aj priznanou spoluprácou s fašistami," tvrdí Šimečka. Dodal, že ľudia na Slovensku potrebujú skutočnú pomoc, nie nedomyslené nápady. Šimečka predpokladá, že hlava štátu sa stane terčom útokov zo strany tých, ktorí balík v parlamente podporili.

Mimoparlamentná Aliancia ocenila, že prezidentka nebrzdí vyplatenie jednorazovej pomoci. "Poslanci budú mať možnosť prijať opatrenia, ktoré budú odborné a nie politické," poznamenala Aliancia. Podporu rodín označila za svoju prioritu. Považuje však za neprijateľné, že v čase krízy a inflácie sa stali rukojemníkmi politických bojov koaličných strán. Aliancia kritizuje, že vláda "bez znásilnenia legislatívneho procesu" nedokáže prijať opatrenia na včasnú kompenzáciu zvýšených nákladov občanom. Takzvanú daňovú revolúciu z dielne Matoviča nepovažuje za prorodinný ani protiinflačný balík. Okrem toho kritizuje dôsledky na samosprávy. V prípade podania na ÚS by uvítala verdikt, ktorým sa zabráni zneužívaniu inštitútu skráteného legislatívneho konania.

Prezidentka v utorok informovala, že vracia parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho v častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia jej veta sa obráti na ÚS SR.