Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlas-SD vyhostenie ruských diplomatov prekvapilo

Na snímke uprostred predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrin Foto: TASR – Pavol Zachar

Slovensko reaguje na udalosti v Českej republike a po dôkladnom vyhodnotení informácií našich spravodajských služieb.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Mimoparlamentnú stranu Hlas-SD prekvapilo rozhodnutie vlády vyhostiť troch ruských diplomatov. SNS hovorí o nezmyselnej hre, obáva sa, ako rozhodnutie ovplyvní možnosť očkovať vakcínou Sputnik V.

„Mrzí nás, že tak vážny akt sa uskutočnil bez informácii parlamentu a slovenská verejnosť nebola informovaná o príčinách tohto závažného zahraničnopolitického rozhodnutia," uvádza sa v stanovisku strany Hlas. Ako podotkli, od začiatku vyjadrovali solidaritu s Českou republikou pri riešení kauzy Vrbětice, ale zároveň zdôrazňovali, že rozhodnutiu slovenskej vlády v tejto záležitosti by mala predchádzať dôsledná diskusia v kontrolných orgánoch Národnej rady SR a následne koordinovaný postup na úrovni Európskej únie.

SNS tvrdí, že je naivné a hlúpe na základe preukazovania solidárnosti vyhosťovať akýchkoľvek veľvyslancov či pracovníkov ambasád. „Slovenská republika si musí zachovať svoju pozíciu a samozrejme musí byť solidárna s členskými štátmi Európskej únie. Dôležitejšie je však nepodľahnúť priebežným informáciám a počkať si na konečné pozície," uviedla strana v stanovisku. Vďaka vyhosteniu bude podľa SNS ťažko doriešiteľné, aby bol Sputnik V, ktorý ostal na území Slovenskej republiky, poskytnutý na očkovanie.

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov. Opustiť územie SR musia do siedmich dní. Slovensko tak reaguje na udalosti v Českej republike a po dôkladnom vyhodnotení informácií našich spravodajských služieb. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval vo štvrtkovom vyhlásení.