Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Hlas-SD vyzýva občanov, aby sa zúčastnili na januárovom referende

Na snímke sprava nezaradení poslanci NR SR Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto: TASR - Martin Baumann

V súčasnej kríze je podľa Rašiho potrebné mať ústavnú možnosť, ako vyhlásiť predčasné voľby.

Bratislava 12. januára (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva občanov, aby sa v januári zúčastnili na referende a podporili zmeny ústavy, ktoré umožnia konanie predčasných volieb. TASR o tom informovala hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Podľa podpredsedu strany Richarda Rašiho vláda odmieta podať občanom v núdzi prvú pomoc.

"Za necelé tri roky doviedla táto vláda Slovensko do absolútneho chaosu. Podnikatelia, živnostníci, ale aj samosprávy nedokážu platiť často až desaťnásobne vyššie faktúry za energie," vyhlásil. Raši upozornil, že koalícia v rozpade nedokáže prijať účinné opatrenia, ktorými by situáciu zastabilizovala, hoci financie na to má.

V súčasnej kríze je podľa neho potrebné mať ústavnú možnosť, ako vyhlásiť predčasné voľby. "Najmä, keď sa vláda namiesto pomoci občanov zaoberá len sama sebou a svojimi vnútornými spormi a má rekordnú, až 80-percentnú nedôveru obyvateľov," poznamenal.

Na účasť na referende vyzýva aj republiková rada mimoparlamentného hnutia Socialisti.sk. "Súčasné volebné obdobie a najmä diletantský spôsob vládnutia koaličných strán považujeme za neprijateľné a škodlivé pre Slovensko," vyhlásila republiková rada. Poukazuje na neriešenie sociálnych otázok ľudí či ekonomických problémov domácich podnikov. Voľby nie sú podľa nich nikdy konečným riešením problémov, no súčasná situácia si ich vyžaduje.

Referendum bude v sobotu 21. januára. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.