Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Hlas-SD vyzýva vládu, aby riešila situáciu v športe

Na archívnej snímke Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Eštoka stačí jedno uznesenie vlády, ktorým by sa rozhodlo o tom, že peniaze nebudú použité na športovú infraštruktúru, ale okamžitú finančnú pomoc pre slovenský šport.

Bratislava 1. októbra (TASR) – Poslanci Národnej rady SR pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas – sociálna demokracia vyzývajú vládu, aby riešila situáciu v športe v súvislosti s koronakrízou. Richard Raši, Matúš Šutaj Eštok a Erik Tomáš tvrdia, že vláda má použiť peniaze z Fondu na podporu športu.

"Jeho hlavnou úlohou je podporovať budovanie športovej infraštruktúry, pričom zo štátneho rozpočtu má každý rok rozpočtovaných 20 miliónov eur. Dnes je október a nebolo z nich minuté takmer ani euro, len pár tisíc na prevádzkové náklady fondu," uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii Šutaj Eštok.

Ako povedal, stačí jedno uznesenie vlády, ktorým by sa rozhodlo o tom, že peniaze nebudú použité na športovú infraštruktúru, ale okamžitú finančnú pomoc pre slovenský šport. Peniaze sa podľa Rašiho inak vrátia do štátneho rozpočtu.

"Sú to peniaze, ktoré nemôžu byť využité na športovú infraštruktúru, lebo za tri mesiace sa nedá urobiť výzva a zároveň prostriedky minúť. Mohli by ísť pokojne športovým klubom, zväzom, mládežníckemu športu, aj profesionálnemu športu," vysvetlil Raši s tým, že pre budúci rok je alokovaných ďalších 20 miliónov eur pre Fond na podporu športu.

Šport sa podľa jeho slov podieľa na HDP približne dvomi percentami, čo sú asi dve miliardy eur.