Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Hlas-SD vyzýva vládu, aby sa začala zaoberať stavom v zdravotníctve

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková tvrdí, že predstavitelia vlády zlyhali a oklamali zdravotníkov aj celý národ.

Bratislava 23. februára (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva premiéra Eduarda Hegera, ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO) a šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby sa urgentne a vážne začali zaoberať otázkou personálnej stabilizácie v zdravotníctve. Upozorňuje, že ak vláda nič neurobí, dôsledky bude znášať každý.

"Od začiatku upozorňujeme na nevykonateľnosť čerpania peňazí z Plánu obnovy v oblasti zdravotníctva a dnes je táto téma na stole vo všeobecnosti," skonštatovala strana. Upozornila, že zdravotníctvo má devastačný rozpočet a fiktívne peniaze z Bruselu


Podpredseda strany a poslanec Národnej rady SR Richard Raši kritizuje, že Ministerstvo zdravotníctva SR a vláda nerobili nič pre stabilizáciu zdravotníkov. Svedčia o tom podľa neho prísľuby, ktoré dal premiér Heger predstaviteľom Lekárskeho odborového združenia (LOZ). "Ponuka na účasť v pracovných skupinách či čakanie do júna, či sa vláda rozhodne zdravotníkom zvýšiť mzdy, nie sú kroky vlády zodpovednej k vlastnej krajine," uviedol Raši.

Kritizuje, že zdravotníci museli pohroziť hromadnými výpoveďami, kým sa s nimi Heger stretol. "Na stretnutí sa ich snažil len 'učičíkať' nekonkrétnymi sľubmi, pretože Eduard Heger na Slovensku o ničom nerozhoduje. Ten, kto by mohol zdravotníkom prisľúbiť zvýšenie platov, je minister financií a šéf vládneho hnutia OĽANO Igor Matovič. Jemu však na kvalite zdravotníctva nezáleží," tvrdí Raši.

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková tvrdí, že predstavitelia vlády zlyhali a oklamali zdravotníkov aj celý národ. "A na konci neschopnosti a alibizmu aktérov celej tejto frašky a skupinky jednotlivcov, ktorá rozhoduje o osude zdravotníctva, stojí chorý, sklamaný a smutne a nechápavo sa prizerajúci pacient, ktorý zostal stáť na absolútnom okraji záujmu kompetentných," uviedla Dolinková.

V reakcii na dve stretnutia s premiérom Hegerom LOZ v stredu vyzvalo lekárov, aby nepodpisovali dobrovoľné súhlasy na nadčasy. Lekárski odborári majú zároveň osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku.