Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlas-SD: Zmena ústavy musí byť pre parlament prioritou aj po referende

Na snímke predseda strany HLAS - sociálna demokracia Peter Pellegrini po hlasovaní vo volebnom okrsku na Gymnáziu na Grösslingovej ulici v sobotu 21. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hlas-SD odmieta interpretácie, podľa ktorých je neúspešné referendum vyjadrením podpory súčasnej vláde či koalícii.

Bratislava 22. januára (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje výsledok referenda, zmena ústavy však podľa nej musí byť pre parlament prioritou aj po ňom. Vyzýva predovšetkým strany SaS a hnutie Sme rodina, aby presadili júnový termín predčasných volieb. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Je neprijateľné, aby odvolaná vláda bez akéhokoľvek mandátu a bez mnohých kompetencií viedla Slovensko desať mesiacov, teda takmer pätinu celého volebného obdobia," skonštatoval líder strany Peter Pellegrini.

Hlas-SD odmieta interpretácie, podľa ktorých je neúspešné referendum vyjadrením podpory súčasnej vláde či koalícii. "Vláda má naďalej historicky najvyššiu nedôveru v očiach občanov a dve tretiny z nich si želajú predčasné voľby čím skôr. Vyzývam preto koaličných poslancov, aby toto želanie vypočuli. Slovensko potrebuje predčasné voľby čím skôr, aby dostalo nádej do budúcnosti a novú, kompetentnú a zodpovednú vládu, ktorá ho vyvedie z krízy," uviedol Pellegrini.

Strana je sklamaná z prístupu troch najvyšších ústavných činiteľov, ktorí sa na referende nezúčastnili a nevyzvali ľudí na účasť. "Je to nezodpovedný hazard so slovenskou demokraciou a pohŕdanie vlastnými občanmi," poznamenal Pellegrini.

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného (21. 1.) referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Deviate referendum v histórii samostatnej SR inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.