Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Hlas: Vláda nemala na rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG-29 právomoc

Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlas skritizoval, že dočasne poverený premiér Eduard Heger a dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď z témy vyrobili zásadný spoločenský konflikt.

Bratislava 17. marca (TASR) - Mimoparlamentný Hlas-SD nesúhlasí s rozhodnutím dočasne poverenej vlády o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Kabinet na to podľa neho nemal žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG-29 štátu vo vojnovom konflikte je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. Na takéto rozhodnutie preto odvolaná vláda nemá žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. Jediným orgánom, ktorý môže raz a navždy rozhodnúť, či odvolaná vláda má alebo nemá právo rozhodnúť o takejto otázke, je však Ústavný súd," uviedla strana v stanovisku.

Pripomenula, že si určila jasné podmienky, za ktorých je ochotná o pomoci Ukrajine rokovať. "Jednou z nich bolo ústavne čisté riešenie dodávky vojenského materiálu a táto požiadavka z pohľadu Hlasu splnená nebola. Hlas preto v žiadnom prípade nemôže súhlasiť s krokom, pre ktorý sa dnes Hegerova vláda rozhodla," uviedla strana.

Hlas skritizoval, že dočasne poverený premiér Eduard Heger a dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď z témy vyrobili zásadný spoločenský konflikt. "Nedokázali verejnosť presvedčiť o potrebe svojich krokov, práve naopak - čoraz väčším zmätkom dosiahli, že ľudia na Slovensku im nerozumejú, obávajú sa o svoju bezpečnosť a tvoria si o konflikte za našimi hranicami svoj vlastný názor," dodal.