Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Hlasovať prišli Slováci z Viedne, Prahy, ale i Argentíny

Ilustračná fotka. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Volebné právo má vyše 4,45 milióna občanov žijúcich na Slovensku a v zahraničí. Svojimi hlasmi zvolia v poradí piateho prezidenta novodobej SR.

Bratislava 30. marca (TASR) - Spoza hraníc, ale i iného kontinentu prišli Slováci pôsobiaci v zahraničí, aby mohli hlasovať v sobotnom druhom kole prezidentských volieb. Zhodujú sa, že najdôležitejšie je aktívne prejaviť svoj názor a využiť možnosť participovať svojím hlasom na výsledku volieb.

Jakub, ktorý žil vyše dva roky v Argentíne a zmenil letenku, aby stihol druhé kolo volieb, tvrdí, že pokiaľ je možnosť zúčastniť sa na voľbách, je potrebné ju využiť. „V nich rozhodujeme my, je to v našich rukách, aký bude výsledok," odôvodnil svoju motiváciu precestovať tisícky kilometrov a dať hlas jednému z kandidátov.

Kristína žije v Prahe, zo „stovežatej“ cestovala na obe kolá volieb hlavy štátu. Priznáva, že jej voľba je jednoznačná, aj ona však za najdôležitejšiu považuje účasť vo voľbách. "Keď ľudia k tomu pristúpia zodpovedne a bude vysoká účasť, mandát prezidenta bude o to silnejší," zdôraznila.

Na oboch kolách prezidentských volieb sa zúčastnil aj Andrej, pôsobiaci vo Viedni. "Som presvedčený, že právo voliť je potrebné využiť vo všetkých voľbách. Motiváciou voliť v týchto voľbách je pre mňa to, aby som bol v zahraničí na slovenského prezidenta hrdý,“ vyhlásil.

Volebné miestnosti v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR sú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Volebné právo má vyše 4,45 milióna občanov žijúcich na Slovensku a v zahraničí. Svojimi hlasmi zvolia v poradí piateho prezidenta novodobej SR.