Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hlavné odborníčky MZ SR vyskúšali službu ePN ešte pred jej spustením

Na archívnej snímke hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zavedenie do praxe, teda každodenné používanie počas úvodného duálneho obdobia, nám dá priestor na doladenie, zhodli sa odborníčky.

Bratislava 20. mája (TASR) – Hlavné odborníčky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR mali možnosť vyskúšať si službu elektronickej PN-ky ešte pred jej júnovým zavedením do prevádzky. TASR o tom informovala riaditeľka sekcie marketingu a komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Daničová.

"Takýto postup testovania služieb doteraz v NCZI neexistoval. Lekár, ktorý je v tomto procese rozhodujúci, však musí mať možnosť si elektronickú službu vyskúšať, aby vedel, s čím bude pracovať a ako má reagovať," vysvetlil generálny riaditeľ NCZI Peter Lukáč.

Ako prvé si mohli novú službu vyskúšať hlavná odborníčka všeobecného lekárstva pre dospelých Adriana Šimková a hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu Elena Prokopová, ktoré túto možnosť privítali. "Aktuálny stav vnímame ako pilotnú fázu služby. Zavedenie do praxe, teda každodenné používanie počas úvodného duálneho obdobia, nám dá priestor na doladenie," zhodli sa.

Počas stretnutia sa oboznámili s celým procesom elektronického toku informácií. "Po tom, čo si ju cez svoj zdravotnícky softvér vyplnili a zapísali do systému ezdravie, mohli sledovať, ako záznam príde do systémov Sociálnej poisťovne. Zástupcovia Sociálnej poisťovne im predstavili aj samotné prostredie e-Služieb Sociálnej poisťovne, teda mohli vidieť, ako a kde sa zobrazí informácia o práceneschopnosti zamestnancov ich zamestnávateľom či občanom/pacientom v novom Elektronickom účte poistenca," priblížila Daničová.

Od 1. júna budú môcť lekári vystaviť elektronickú PN-ku. Zmenu priniesla novela zákona o sociálnom poistení. Pôjde o ďalšiu službu v rámci elektronického zdravotníctva a digitalizácie služieb, ktorá má priniesť výhody lekárom, občanom aj zamestnávateľom. Počas prechodného obdobia bude v platnosti duálny systém potvrdzovania PN, bude tak súčasne platiť papierová a elektronická forma. Všeobecný lekár bude môcť vystavovať elektronické alebo papierové potvrdenia o PN do 31. mája 2023. Od roku 2024 na tento systém nabehnú aj lekári špecialisti.