Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlavný hygienik vydal usmernenie v súvislosti s opičími kiahňami

Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na Slovensku ÚVZ SR doposiaľ nezaznamenal žiaden potvrdený ani podozrivý prípad opičích kiahní.

Bratislava 25. mája (TASR) - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vydal usmernenie v súvislosti s výskytom opičích kiahní v Európe. Na Slovensku naďalej nebol potvrdený žiaden prípad. Pre TASR to uviedla vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Adriana Mečochová.

Určené je pre regionálne úrady verejného zdravotníctva, všeobecných lekárov, špecialistov, infektológov a dermatovenerológov. "Usmernenie popisuje charakteristiku ochorenia, definíciu a manažment potvrdených prípadov a ich kontaktov, prevenciu a liečbu, laboratórnu diagnostiku a podobne," priblížila Mečochová.

Na Slovensku ÚVZ SR doposiaľ nezaznamenal žiaden potvrdený ani podozrivý prípad opičích kiahní. "Slovensko nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní, avšak máme široké možnosti cestovania, a preto nemôžeme vylúčiť, že budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj u nás. Reálne riziko vzniku ochorenia existuje. Rozsiahle epidémie nepredpokladáme, ale očakávame sporadické ohniská," priblížila.

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky.