Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlavným hovorcom pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ je Slovák

Peter Stano, archívna snímka. Foto: EK

Stano 16 rokov pôsobil vo verejnoprávnych médiách, okrem Slovenskej televízie aj v BBC World Service a Deutsche Welle.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Slovenský diplomat Peter Stano sa stal v nedeľu po nástupe novej Európskej komisie (EK) hlavným hovorcom pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie. Reprezentovať tak bude agendu podpredsedu EK Josepa Borrella. V zostave hovorcov komisie je jediným zástupcom SR. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"V Bruseli už pôsobil v rokoch 2011 až 2014, keď sa od vstupu SR do EÚ stal vôbec prvým Slovákom medzi hovorcami Európskej komisie a pracoval ako hovorca vtedajšieho komisára pre rozširovanie a susedskú politiku Štefana Füleho z Českej republiky," pripomenul rezort.

Stano 16 rokov pôsobil vo verejnoprávnych médiách, okrem Slovenskej televízie aj v BBC World Service a Deutsche Welle. Dve funkčné obdobia zastával funkciu hovorcu na MZVaEZ. Následne pracoval na Zastupiteľskom úrade SR v libanonskom Bejrúte a plnil úlohy veľvyslanca s osobitným poslaním pre migráciu. Vyštudoval žurnalistiku, ovláda päť jazykov a dohovorí sa ďalšími dvoma.