Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kotlebove hliadky vo vlakoch skončia, dohľad bude robiť polícia

Na kombosnímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a poslanec NR SR Marian Kotleba (ĽSNS). Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská potvrdila, že ide o reakciu na aktivity parlamentnej ĽSNS a jej hliadky v niektorých osobných vlakoch s problémovou bezpečnosťou.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude môcť od februára vykonávať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom. Takúto zmenu zákona o dráhach dnes 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Rezort spravodlivosti zmenil právnu normu cez nový zákon o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorej rezort v spolupráci s ministerstvom vnútra novelu pripravil, potvrdila, že ide o reakciu na aktivity parlamentnej ĽSNS a jej hliadky v niektorých osobných vlakoch s problémovou bezpečnosťou. "Nikto nemôže nahrádzať v tomto štáte políciu ani sa tak tváriť," vyhlásila ministerka.

"Akúkoľvek aktivitu, ktorá má chrániť občanov, pokiaľ ide o ich majetok, život a zdravie, bude môcť vykonávať len polícia alebo subjekt, ktorý má príslušné poverenie od železníc," ozrejmila podstatu zmeny. Nedodržanie právnej úpravy podľa nej bude sankcionovateľné.


Železničná spoločnosť Slovensko v svojom novom cestovnom poriadku určila, že bez písomného povolenia je v jej vlakoch zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom. ĽSNS opatrenie od hliadkovania neodradilo a opozičná parlamentná strana oznámila, že od jesene spustia vlakové hliadky aj na západe Slovenska.

"Zákon ide nad rámec toho, čo môže prepravca dnes povedať v svojom prepravnom poriadku," vysvetlila ministerka. Ona však osobne neočakáva, že problém úplne vyrieši. Vníma ho totiž širšie.

"Politické subjekty ktoré majú za cieľ vykonávať aktivity, aby vyvolávali dojem, že tento štát nie je funkčný, aby potom mohli prísť s vlastnými akože riešeniami, budú vždy hľadať cestu, aby svoj extrémistický program presadili v spoločnosti. Nepochybujem o tom, že keď im zahatáme jednu cestu, budú hľadať iné ciele. Úloha štátu je, aby dokázal vždy túto cestu zahatať," doplnila Žitňanská.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba oznámil nasadenie hliadok 11. apríla pred Železničnou stanicou vo Zvolene. Ako dodal, strana reagovala na útok na dievča, ktorý sa odohral vo vlaku smerujúcom z Nových Zámkov do Zvolena 7. apríla.