Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlina s viac ako 200 Rómami prišiel protestovať proti konskému pólu

Poslanec NRSR Alojz Hlina (v popredí) sprevádza Rómov z osád na ihrisko konského póla v Liptovskom Hrádku 3. februára 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa neho je takáto akcia vytrhnutá zo slovenskej reality a nesúhlasí s počínaním "smotánky", ktorá koná v rozpore s ekonomickou situáciou väčšiny Slovákov.

Liptovský Hrádok 3. februára (TASR) – Viac ako dve stovky Rómov zo spišských osád si prišlo pozrieť finále turnaja v konskom póle na zasneženom priestranstve pri hrade v Liptovskom Hrádku. Ich návštevu zorganizoval poslanec NR SR Alojz Hlina, aby vyjadril nesúhlas s počínaním tzv. smotánky, ktorá si nažíva v ostrom kontraste s neradostnou ekonomickou situáciou väčšiny Slovákov.

„Aj títo ľudia sú integrálnou súčasťou našej spoločnosti a, žiaľ, sú na tom tak, ako sú. Pomohli sme im logisticky, aby sa sem dostali a mohli si zblízka pozrieť túto akciu, to je celé. Osobne mám k nej veľmi špecifický vzťah po arogantnej premiére na Štrbskom Plese pred dvoma rokmi. Koníky za nič nemôžu, ale zaslúžené opovrhnutie vzbudzuje to absolútne nenáležité velikášstvo, arogancia a spôsob prezentácie,“ zdôraznil Hlina pre TASR.

Takáto akcia je podľa neho vytrhnutá zo slovenskej reality. „Prestaňme si už konečne čokoľvek predstierať, toto nie je žiadny St. Moritz. Nejaký arabský šejk si môže spraviť lyžiarsku halu na púšti, keď našiel ropu. U nás nie je ropa, ani tí chlapci, ktorí toto organizujú, nenašli ropu. I keď možno niektorí ju našli v štátnom rozpočte. No ten je nás všetkých, nie iba pre zopár vyvolených. To treba jasne a dôrazne povedať,“ prízvukoval Hlina.

Hovorkyňa netradičného turnaja Iveta Havlíková zdôraznila, že organizátori privítali doslova s otvorenou náručou každého návštevníka, ktorý sa prišiel úprimne zabaviť. „To sa týka aj početnej skupiny ľudí, ktorých priviedol pán Hlina. Verím, že sa nadýchali pravej športovej atmosféry v nádhernej prírodnej scenérii, užili si pestrý bezplatný sprievodný program a prežili príjemné nedeľné popoludnie,“ dodala.