Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Hlina verí, že MV posúdi kontajnerové stanice ako nevyhnutnosť

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Výhodou týchto kontajnerových staníc je podľa Hlinu skutočnosť, že v danej oblasti pomáhajú utvoriť reálny pocit blízkosti polície a tiež ich vysoká operabilita.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Pri výjazdovom rokovaní branobezpečnostného výboru NR SR na východe Slovenska 2. a 3. septembra sa podľa nezaradeného poslanca NR SR Alojza Hlinu podarilo prijať uznesenia, ktoré by mohli riešiť otázku bezpečnosti ľudí, ktorí žijú v blízkosti problematických oblastí. Ako pripomenul, okrem analýzy potreby zvýšenia poriadkových síl v takýchto oblastiach bolo záverom aj to, aby ministerstvo vnútra (MV) pripravilo analýzu využiteľnosti kontajnerových policajných staníc v lokalitách so zvýšenou mierou kriminality.

Výhodou týchto kontajnerových staníc je podľa Hlinu skutočnosť, že v danej oblasti pomáhajú utvoriť reálny pocit blízkosti polície a tiež ich vysoká operabilita. "Za jedno doobedie ich namontujete, ale aj odmontujete," skonštatoval. Mobilné kontajnerové stanice nenavrhuje vytvárať v dôsledku tzv. sociálnej kriminality, ale násilia, ktorému sú vystavení obyvatelia v blízkosti problematických lokalít. "Tie kontajnerové stanice nechceme preto, že matka ukradne pre dieťa v obchode chlieb a maslo, ale preto, že dochádza k prípadom, keď výrastkovia zbijú, či zabijú starého človeka, aby mu zobrali peniaze a kúpili si za ne alkohol," zdôraznil Hlina. "A vieme o veľkom počte takýchto prípadov," dodal.

Koncept tohto systému by mal byť postavený na tom, že pravdepodobne krajské policajné riaditeľstvá by mali k dispozícii určitý počet týchto kontajnerových staníc a na základe analýzy by ich umiestňovali. O počtoch týchto staníc sa zatiaľ dá iba špekulovať. "Moja predstava je, že možno v Bratislavskom kraji by boli potrebné dve takéto stanice, no v Prešovskom a Košickom kraji by bolo využiteľných desať staníc," odhadoval poslanec.

Samotný obstarávací náklad jednej stanice by sa podľa Hlinu mohol pohybovať na úrovni 8000 eur. "To je suma, ktorá nezruinuje ani štátny ani dedinský rozpočet, a pre bezpečnosť našich občanov, ktorá je v niektorých oblastiach naozaj na hrane, by sme takéto peniaze nájsť mali," konštatoval.

Hlina si je vedomý, že môže vzniknúť aj názor proti staniciam, založený na tom, že takéto prvky pôsobia "ofenzívne". "Bude to zrejme aj vecou ďalšej diskusie," priznal.