Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Alojz Hlina chce vývoz vody podmieniť súhlasom ľudí v referende

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Alojz Hlina dnes vyzval premiéra Roberta Fica, aby zabezpečil zapracovanie takéhoto opatrenia do novely vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia.

Bratislava 7. júla (TASR) – Čerpanie a vývoz vody do zahraničia by mal byť podmienený súhlasom občanov v referende. V ňom by sa k tejto otázke vyjadrovali obyvatelia samosprávneho kraja, z ktorého by sa voda mala vyvážať. Žiada to nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina, ktorý dnes vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby zabezpečil zapracovanie takéhoto opatrenia do novely vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia.

"Cena za odobratú vodu musí byť generovaná aukciou," žiada Hlina v ďalšej podmienke, ktoré chce presadiť. Aj keď táto cena bude generovaná aukciou, nesmie byť nižšia, ako tá, ktorú budú v aktuálnom čase platiť za vodu domácnosti.

"Štát prostredníctvom pána Žigu už vygeneroval, neviem akým záhadným spôsobom, cenu za kubík odobratej vody na úrovni 0,40 a naše domácnosti platia za vodné cca 1,3 eura. To znamená, že cena, za ktorú chce náš štát predávať vodu, je približne tretinová oproti tomu, čo platia za vodu naše domácnosti," zdôraznil na dnešnom brífingu v parlamente.

Hlina: Zákon je mimoriadne zlý

Hlina sa domnieva, že tieto tri opatrenia by priniesli aspoň čiastočné zlepšenie zákona, ktorý je podľa neho mimoriadne zlý. Ak ho premiér nevypočuje, pokúsi sa zmeny v zákone presadiť formou pozmeňujúceho návrhu. Súčasné znenie zákona by podľa Hlinu ohrozilo majetok, ale aj zdravie ľudí tejto krajiny. "Keď to zjednoduším, vláda zamýšľa predať jednu Šíravu ročne," doplnil.

Poslanec sa dnes pridal ku kritikom vodného zákona z radov opozície. Tí vidia za novelou z dielne ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) umožnenie privatizácie vody. Tvrdenia o privatizácii vody Žiga označuje za nezmysly a klamstvá. "Chceme chrániť vodu ako strategickú surovinu pre obyvateľov Slovenska a chceme zamedziť tomu, aby bola exportovaná do zahraničia," povedal minister. V súčasnosti podľa neho neexistuje legislatívny rámec, ktorý by umožnil zakázať vývoz vody do zahraničia, a to chce vláda zmeniť.

Úrad vlády SR neodpovedal, či sa premiér bude zaoberať Hlinovou výzvou. S otázkami odkázal na ministerstvo životného prostredia. To reagovalo s tým, že poslanec opäť prekrúca fakty a snaží sa zaujať za každú cenu. "Ministerstvo životného prostredia nemá o vývoz vody žiaden záujem. Cieľ novely vodného zákona je presne opačný – chrániť vodu ako strategickú surovinu a národné dedičstvo pre všetkých obyvateľov Slovenska. Súčasný stav legislatívy vývozu vody nebráni," uviedol dnes hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Parlament o novele vodného zákona rokuje v rámci aktuálnej parlamentnej schôdze. Diskusiu o tejto norme by mal ukončiť v najbližších dňoch.