Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanca Hlinu zadržala polícia, chcel zamurovať pobočku nebankovky

Poslanec Alojz Hlina Foto: facebook.com

Podľa policajného prezidenta T. Gašpara je poslanec podozrivý zo spáchania dvoch trestných činov. Správu priebežne aktualizujeme.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (KDH) dnes na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS). Polícia poslanca následne odviedla na výsluch, pričom na jeho umiestnenie do služobného vozidla musela použiť donucovacie prostriedky.

"Vnímam to ako vťahovanie polície do politického súboja," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii policajný prezident Tibor Gašpar. "Považujem tento spôsob vedenia kampane za neadekvátny," dodal. Zdôraznil, že polícia v takýchto prípadoch musí konať bez ohľadu na to, že podozrivým je poslanec Národnej rady (NR) SR.

Na odstránenie svojvoľne vybudovanej stavby bol podľa neho privolaný Hasičský a záchranný zbor a polícia vykonala služobný zákrok.

Keďže Hlina odmietol nastúpiť do služobného vozidla a čupol si na zem, policajti použili chvaty a hmaty, pri ktorých podozrivý nebol zranený. Po Hlinovom predvedení sa podľa neho spustila štandardná procedúra a začalo sa trestné stíhanie vo veci. Ak bude voči poslancovi vznesené obvinenie, dostane možnosť sa k nemu vyjadriť ako obvinený a prepustia ho.

Hlina je podozrivý zo spáchania dvoch trestných činov, neoprávneného zásahu do práva domu, bytu a nebytového priestoru, za ktorý hrozí trest do jedného roka nepodmienečne, a obmedzovania osobnej slobody, kde je sadzba šesť mesiacov až tri roky.

Hlina totiž podľa Gašpara neumožnil pracovníčke pobočky opustiť priestor. "Poslanec nemohol vedieť, čo mohol svojim konaním spôsobiť," upozornil policajný prezident, podľa ktorého mohla žena napríklad utrpieť psychickú traumu. Pracovníčku pobočky, aj ďalšie osoby už podľa neho polícia vypočula.

"My máme informácie z celého Slovenska, že pobočky sú otvorené a poskytujú úvery. To je nenormálne, tu nejakí úžerníci cvičia s celým štátom. Kto v tomto štáte rozhoduje? Poslanci prijmú zákon, NBS vydá vyhlásenie, ministerstvo financií vydá vyhlásenie a úžerníci majú otvorené a poskytujú svoje služby. Ako sa majú ľudia brániť? Tu keď niekto vlezie, zničí si život, s posvätením tohto štátu," vyhlásil Hlina pred pobočkou spoločnosti.

Poslancovo konanie si všimla mestská polícia, od ktorej dostal pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. Hlina policajtom podal vysvetlenie, následne ho však vyzvali, aby s nimi išiel na policajné oddelenie. Keď to odmietol, na výsluch ho odviedli.

"Ja si plním svoju občiansku povinnosť, zabraňujem páchaniu trestného činu. Ak je pre policajtov závažnejšie moje konanie, keď zabraňujem páchaniu trestného činu, ako podozrenie z páchania trestného činu úžery a nedovoleného podnikania, tak to vyhodnocujem ako veľmi zlé zvládnutie situácie," povedal Hlina, ktorý už v tejto súvislosti podal aj trestné oznámenie.

Pohotovosť trvá na tom, že plne rešpektovala a rešpektuje usmernenia regulátora trhu aj Národnej banky Slovenska (NBS) pred aj po 31. auguste 2015. Zároveň sa ostro ohradzuje voči invektívam Hlinu, jeho hrubému správaniu sa voči personálu či zneužitiu členov policajného zboru na právoplatne otvorených prevádzkárňach.

Poslanec Alojz Hlina
Foto: facebook.com


"Spájanie otvorenia pobočiek Pôžičkární s páchaním trestnej činnosti a odchody zamestnancov pobočiek na obednú prestávku nazývať útekom pred políciou klasifikujeme ako ohováranie a verejné ponižovanie zamestnancov, ktoré pokračuje mobbingom a šikanovaním zamestnancov na sociálnych sieťach," konštatuje v stanovisku spoločnosti jej hovorca Michal Hatina.

Firma podľa neho žiadosti klientov o nové úverové zmluvy v zmysle zákona o spotrebiteľských úverov neschvaľuje a takéto žiadosti o spotrebiteľské úvery bude do termínu vyrozumenia NBS držať v evidencii bez realizácie zmlúv. "Cieľom pobočiek Pôžičkární a zamestnancov je obslúžiť rôzne záujmy a potreby občanov o poistenie, splácanie úverov a preskúmať potreby žiadateľov o úver a klasifikovať ich na spotrebiteľské, alebo úvery pre účel podnikania," doplnil Hatina.

Firmy, ktoré zatiaľ nezískali povolenie, musia podľa národnej banky prerušiť svoju činnosť. "Takéto spoločnosti nemôžu poskytovať nové spotrebiteľské úvery do doby vydania povolenia NBS," uviedla v stredu (2.9.) vedúca tlačového oddelenia NBS Jana Kováčová. Ak by napriek tomu niektorá z firiem poskytovala nové úvery, porušovala by podľa nej zákon o spotrebiteľských úveroch a zmluvy, ktoré by uzatvorila, by boli neplatné.