Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hlivák požiada Čaputovú, aby nepodpísala novelu o verejnom obstarávaní

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa novely zákona by mal štát odpustiť samosprávam pohľadávky, ktoré vznikli z právoplatného rozhodnutia ÚVO.

Bratislava 23. júna (TASR) - Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák požiada prezidentku SR, aby nepodpísala novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú predložil nezaradený poslanec Jozef Šimko a v stredu (22. 6.) ju schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.

"Schválené znenie zákona, ktorý predložil poslanec NR SR Jozef Šimko, považujem za hrubé odignorovanie princípov právneho štátu a európskeho práva. Národná rada SR odignorovala potrebu zaistenia rovnosti pred zákonom a dovolím si tvrdiť, že nad zákon povýšila politický marketing. Môžem potvrdiť, že sa obrátim na pani prezidentku, aby schválené znenie zákona nepodpísala," spresnil Hlivák.

Prezidentkino veto očakáva aj Nadácia Zastavme korupciu. "Nevidíme dôvod, aby vláda s pomocou novely odpustila pokuty, ktoré dostali obce za porušenie zákona, obzvlášť, ak sú prítomné podozrenia z podvodu pri verejnom obstarávaní," argumentuje riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Neobstojí podľa nej ani argument, že pokuty zaťažia rozpočet obcí. "Hromadné odpustenie pokút môže vyvolať nebezpečný precedens, ktorý môže viesť k zníženiu rešpektovania pravidiel štátnych nákupov," dodáva.

Podľa novely zákona by mal štát odpustiť samosprávam pohľadávky, ktoré vznikli z právoplatného rozhodnutia ÚVO. Bude sa to vzťahovať len na pohľadávky, ktoré vznikli z udelených pokút v súvislosti s nadobúdaním nájomných bytov, respektíve súvisiacej vybavenosti.

Predkladateľ navrhol stanoviť podmienky, za ktorých je možné samosprávam odpustiť pohľadávky, ktoré voči nim eviduje štát z titulu právoplatného rozhodnutia o uložení pokuty pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní. "Vzniknutou situáciou sú dotknutí aj dobromyseľní užívatelia sociálnych nájomných bytov, keďže v dôsledku vyhlásenia neplatnosti zmluvy medzi samosprávou a zhotoviteľom môžu prísť o strechu nad hlavou," uvádza sa v dôvodovej správe.