Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Slovensko

Hnutie Progresívne Slovensko vyzýva na odvolanie riaditeľa SIS

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Šimečka upozornil na závažnosť obvinení, ktoré sa týkajú bývalého aj súčasného riaditeľa SIS, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu a ďalších.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) vyzýva na odvolanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala A., ktorého Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v rámci akcie Rozuzlenie. Predseda hnutia Michal Šimečka zdôraznil vážny bezpečnostný a reputačný problém pre Slovensko. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

Šimečka upozornil na závažnosť obvinení, ktoré sa týkajú bývalého aj súčasného riaditeľa SIS, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu a ďalších. Šimečka poukázal na dlhodobé podozrenia voči nim a ich inštitúciám. Odvolanie Michala A. malo podľa neho prísť už skôr. Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek, ktorý pôsobí v PS, považuje za potrebné pozrieť sa aj na fungovanie spravodajských zložiek.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Obvinenie Michala A. a ďalších štyroch osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.