Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hnutie Republika vyzbieralo 43.000 podpisov za referendum o páde vlády

Milan Uhrík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda hnutia Milan Uhrík ocenil, že sa do zberu podpisov zapojili aj Smer-SD a Hlas-SD.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Hnutie Republika už vyzbieralo 43.000 podpisov za referendum o predčasných voľbách, ďalšie sú ešte na ceste. Petičné hárky v najbližších dňoch odovzdá petičnému výboru. Informoval o tom predseda hnutia a europoslanec Milan Uhrík na pondelkovej tlačovej konferencii. Hnutie pritom apelovalo na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nerobila obštrukcie a referendum vyhlásila.

"Je to jasná vôľa občanov, že si želajú referendum o páde vlády. Treba to rešpektovať. Apelujem a vyzývam prezidentku, aby nerobila obštrukcie, nehľadala spôsoby, ako sa referendum spraviť nedá, ale naopak, hľadala spôsoby, ako demokraticky vyjsť v ústrety vôli občanov," zdôraznil Uhrík.

Referendum je podľa jeho slov potrebné a poukázal na aktuálnu situáciu. Podotkol, že neveria sľubom predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) o tom, že na jeseň sfunkční tento inštitút, aby sa mohli konať predčasné voľby.

Ocenil, že sa do zberu podpisov zapojili aj Smer-SD a Hlas-SD. Za vyzbierané podpisy sa poďakoval ľuďom, odborovým združeniam a viacerým zväzom. Mrzí ho postoj viacerých strán, ktoré sa k iniciatíve nepridali, napríklad strane nezaradených poslancov okolo Štefana Kuffu.

V úvode augusta pre TASR šéf petičného výboru Igor Melicher (Smer-SD) uviedol, že petíciu za referendum o páde vlády podpísalo vyše 320.000 ľudí. Na vyhlásenie referenda je potrebných 350.000 podpisov.

Prezidentka už avizovala, že s otázkou o bezodkladnej demisii vlády by sa obrátila na Ústavný súd SR. Vykazuje podľa nej znaky neústavnosti. Ak by súd skonštatoval, že daná časť nie je v poriadku, vyhlásila by referendum len o možnosti skrátenia volebného obdobia.