Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Hnutie Slovensko navrhuje nový trestný čin hanobenia symbolov SR a EÚ

Na snímke vlajky Európskej únie, Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad 15. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Poukazujú na problém pálenia vlajky EÚ. V minulosti bolo podľa nich posudzované ako trestný čin výtržníctva, neskôr ho preklasifikovali len ako priestupok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. máj (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhujú zaviesť nový trestný čin hanobenia štátnych symbolov Slovenskej republiky a symbolov Európskej únie. Hornú hranicu trestnej sadzby navrhujú na tri roky, podobne ako pri trestnom čine výtržníctva. Zmeny by chceli presadiť cez novelu Trestného zákona, ktorú predložili do parlamentu.

"V súčasnosti je hanobenie štátnych symbolov Slovenskej republiky posudzované ako trestný čin výtržníctva, ale hanobenie symbolov Európskej únie nie je trestnoprávne explicitne upravené," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe. Poukazujú na problém pálenia vlajky EÚ. V minulosti bolo podľa nich posudzované ako trestný čin výtržníctva, neskôr ho preklasifikovali len ako priestupok.

Poslanci pripomenuli, že vlajka Európskej únie je jeden z jej najvýznamnejších symbolov. "Jej ochrana je znakom rešpektu k európskym hodnotám a súčasne záväzkom voči spoločnému projektu európskej integrácie," skonštatovali. Pálenie vlajky, či už slovenskej alebo európskej, považujú za prejav urážky a nedostatku rešpektu voči týmto hodnotám. Takisto podnecuje napätie a konflikty, narúša verejný poriadok, vyvoláva nepokoj, "a v neposlednom rade znevažuje demokraciu".