Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Boris Kollár: Hnutie Sme rodina stojí za M. Borguľom

Na snímke zľava poslanec NR SR Martin Borguľa (Sme rodina) a predseda hnutia Sme rodina, predseda parlamentu Boris Kollár počas tlačovej konferencie na tému - Reakcia hnutia Sme rodina na obvinenia poslanca NR SR Martina Borguľu 27. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Borguľa je podľa vlastných slov v rovine poškodeného.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Hnutie Sme rodina stojí za poslancom Národnej rady (NR) SR Martinom Borguľom (Sme rodina). Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf hnutia a parlamentu Boris Kollár. Kritizoval, že o údajnom obvinení Borguľu vedia médiá, zatiaľ čo poslanec ešte nedostal žiadne uznesenie a o ničom nevie. Kollár sa pýta, či toto znamená návrat právneho štátu, čo bola ich ambícia pri vstupe do vládnej koalície. Kritizoval aj ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Kollár zatiaľ nepovedal, ako budú poslanci Sme rodina hlasovať o návrhu na odvolanie Mikulca. "Pán Mikulec je najviac odvolávaný minister tejto vlády. Už len tým, že sme nikdy nehlasovali proti jeho odvolaniu, sme vyjadrili svoj názor. V koalícii máme nejaké dohody. Keby sme boli v opozícii, určite by sme hlasovali za odvolanie už za tie veci, ktoré boli medializované," vyhlásil s tým, že poslanci budú o tom ešte hovoriť na zasadnutí klubu.



Šéf Sme rodina kritizoval, že policajný prezident Štefan Hamran verejne povedal, že má dôjsť k obvineniu koaličného poslanca, no Borguľa o ničom doteraz nevie. "Koľkokrát ešte máme odvolávať ministra Mikulca? Čo zmenil minister za dva roky, keď sa túlajú po médiách informácie o obvinení?" pýtal sa.

Borguľa je podľa vlastných slov v rovine poškodeného. Na tlačovej konferencii priblížil, ako čelil nátlaku počas kampane pred komunálnymi voľbami v roku 2018, keď kandidoval na starostu bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. "Mal som možnosť zaplatiť a mať pokoj pre svoju rodinu," uviedol s tým, že peniaze zaplatil.



Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský ozrejmil, že Borguľu pred komunálnymi voľbami v roku 2018 vydierali a musel zaplatiť výpalné policajtom. "Spolupracoval s políciou, vypovedal o tom, potvrdzujú to svedecké výpovede. A teraz sa z ničoho nič dozvie z médií, že je obvinený z podplácania," skonštatoval. Borguľa podľa Pčolinského nedával žiaden úplatok, no musel zaplatiť výpalné.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) mal v rámci minulotýždňovej akcie Inferno - 8. kruh obviniť aj Borguľu. Polícia doplnila, že medzi obvinenými je aj poslanec NR SR. Meno však nekonkretizovala. V rámci akcie Inferno - 8. kruh obvinil vyšetrovateľ dokopy päť fyzických a jednu právnickú osobu. Akcia podľa polície súvisela s dokumentovaním korupčnej trestnej činnosti.