Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HOAX: Čaputová nepovedala, že Slovensko oslobodili západné mocnosti

Na slovenskom Facebooku sa šíril text, ktorý tvrdil, že prezidentka Slovenskej republiky (SR) Zuzana Čaputová mala vo svojom prejave k 75. výročiu konca druhej svetovej vojny v Európe povedať, že Slovensko oslobodili vojská USA, Francúzska a Anglicka, pričom mala opomenúť zásluhy Sovietskeho zväzu a Červenej armády. Nie je to pravda, prezidentka vo svojom prejave nič také nepovedala, naopak spomenula obete všetkých spojeneckých národov, aj Ruska. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AP

Status bol zdieľaný na súkromnom profile 9. mája 2020, odkiaľ prezdieľalo text najmenej 2400 ľudí.

Bratislava 19. mája (TASR) - Na slovenskom facebooku sa šíril text, ktorý tvrdil, že prezidentka Slovenskej republiky (SR) Zuzana Čaputová mala vo svojom prejave k 75. výročiu konca druhej svetovej vojny v Európe povedať, že Slovensko oslobodili vojská USA, Francúzska a Anglicka, pričom mala opomenúť zásluhy Sovietskeho zväzu a Červenej armády. Nie je to pravda, prezidentka vo svojom prejave nič také nepovedala, naopak spomenula obete všetkých spojeneckých národov, aj Ruska. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Status bol zdieľaný na súkromnom profile 9. mája 2020, odkiaľ prezdieľalo text najmenej 2400 ľudí.

V statuse sa doslova píše: "Podľa pani Čaputovej Slovensko oslobodili vojská USA, Francúzska a Anglicka... Takto skresľovať históriu môže len totálny ignorant a diletant." Text ďalej pokračuje: "Nepochybujem, že v prejave prezidentky nešlo o omyl, bol to nehanebný úmysel, klamať do očí, najmä mladým ľuďom a deťom."

Hlavná myšlienka textu však nie je pravda. Čaputová vo svojom prejave nepovedala, že by Slovensko oslobodili vojská USA, Francúzska či Veľkej Británie. Otázky, kto konkrétne oslobodil slovenské územie, sa v prejave vôbec nedotkla. Spomínala všetkých spojencov, ktorých obete padli za oslobodenie Európy spod tyranie nacizmu. Celý prejav prezidentky je dostupný na stránke prezident.sk.

Z prejavu je zrejmé, že prezidentka nepripisovala zásluhy za oslobodenie slovenského územia spod nemeckej okupácie Američanom, Francúzom či Britom. Naopak, pripomenula obetavosť všetkých veľkých spojeneckých národov, explicitne pritom spomína Rusko, Veľkú Britániu, Francúzsko aj Spojené štáty.

V prejave okrem iného povedala: "...nikdy nebudeme môcť byť našim dedom a pradedom dostatočne vďační. Lebo aj oni, rovnako ako ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, či v Spojených štátoch amerických, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec."

Jej prejavu možno z faktického hľadiska vytknúť, že namiesto Sovietskeho zväzu hovorila prezidentka o Rusku, ktoré v tom čase de iure neexistovalo.

Zdieľaný facebookovský text správne poukazuje na to, že výraznú väčšinu československého územia oslobodila Červená armáda. Spolu so Sovietmi oslobodili Československo aj armády Rumunska a v menšej miere Poľska. Americké vojská oslobodili podľa demarkačnej línie časť západných Čiech, napríklad mesto Plzeň.

Bratislavu oslobodila Červená armáda 4. apríla 1945. Druhá svetová vojna v Európe skončila bezpodmienečnou kapituláciou Nemecka pred polnocou 8. mája 1945.