Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Copacabana, archívne foto. Foto: TASR/AP

Fotografia zachytáva návštevu pápeža v Brazílii, nie protesty v Austrálii

Bratislava 25. augusta (TASR) – Tisíce slovenských používateľov Facebooku zdieľali fotografiu veľkého zhromaždenia ľudí na pláži s tvrdením, že má ísť o „takmer milión Austrálčanov" protestujúcich proti lockdownom v krajine. Nie je to pravda, fotografia pochádza z Ria de Janeiro a vznikla v júli 2013 počas návštevy pápeža Františka v Brazílii. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Fotografia zo zavádzajúceho príspevku, ktorý slovenská používateľka zverejnila 21. augusta 2021 a ktorý pred zmazaním zdieľalo viac ako 2700 ľudí, nezobrazuje Austráliu a nijako nesúvisí ani s pandémiou ochorenia COVID-19. Snímka vznikla v júli 2013 a zachytáva pláž Copacabana v Riu de Janeiro počas návštevy pápeža Františka. Fotograf agentúry AFP Tasso Marcelo 28. júla 2013 odfotografoval ľudí počas omše slúženej samotným pápežom. Dav podľa odhadov dosahoval až tri milióny veriacich.

Je pravda, že sa v Austrálii v ostatných dňoch a týždňoch konalo niekoľko protestov súvisiacich s pandemickými opatreniami, ktoré sa zostrili po tom, ako v niektorých regiónoch a mestách vypukli nové ohniská nákazy ochorenia COVID-19. Podľa viacerých správ z demonštrácii však počet účastníkov zhromaždení dosahoval maximálne niekoľko tisíc.

V sobotu 21. augusta 2021, keď bol uverejnený spomínaný príspevok, sa v niekoľkých austrálskych mestách konali protesty po ohlásení sprísnenia opatrení. Napríklad v Melbourne došlo aj ku konfliktom medzi zhromaždením približne 4000 demonštrantov a policajnými zložkami. V Sydney zasahovalo podľa BBC viac ako 1000 policajtov, ktorí rozpustili zhromaždenie, na ktorom bolo podľa odhadov asi 250 demonštrantov.