Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HOAX: Na Gibraltári nezomreli desiatky ľudí kvôli vakcíne na COVID-19

Stovky užívateľov Facebooku zdieľali správu o tom, že na Gibraltári zomrelo počas desiatich dní 53 ľudí po podaní vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Podľa predstaviteľov tejto britskej enklávy však k žiadnemu z úmrtí nedošlo v dôsledku vakcinácie. Od polovice decembra do konca prvého januárového týždňa navyše Gibraltár zaznamenal prudký nárast prípadov infekcie. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Ako predseda vlády Gibraltáru vám môžem povedať, že sme nezaregistrovali ani jedno úmrtie v dôsledku vakcíny, vyhlásil Fabian Picardo.

Bratislava 8. februára (TASR) - Stovky užívateľov Facebooku zdieľali správu o tom, že na Gibraltári zomrelo počas desiatich dní 53 ľudí po podaní vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Podľa predstaviteľov tejto britskej enklávy však k žiadnemu z úmrtí nedošlo v dôsledku vakcinácie. Od polovice decembra do konca prvého januárového týždňa navyše Gibraltár zaznamenal prudký nárast prípadov infekcie. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Facebooková stránka Chemtrails Slovensko zdieľala 27. januára 2021 príspevok, podľa ktorého malo na Gibraltáre zomrieť počas desiatich dní po očkovaní 53 ľudí (z údajného celkového počtu očkovaných 6000). Tieto úmrtia mala mať podľa uvedeného príspevku na svedomí vakcína Pfizer-BioNTech.

Príspevok obsahoval aj videozáznam z konšpiračnej podcastovej relácie Waking The Future s titulkami v češtine. Aktéri podcastu, ktorí sa predstavili ako Pat a Joel, označili očkovanie za "depopulačnú agendu" a vyhlásili, že úmrtia 53 ľudí od začiatku očkovania na Gibraltári má na svedomí vakcína spoločnosti Pfizer-BioNTech.

Totožný príspevok sa objavil aj na stránke S4 - illumináti. Príspevok zdieľali aj facebookové skupiny ako Za národné, kresťanské a sociálne Slovensko, KOTLEBOVCI - Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina) a Hlas-Sociálna demokracia - Smer-SD - Dobrá voľba. Celkovo zdieľalo tieto tvrdenia v slovenčine viac ako 700 používateľov Facebooku.

Predseda vlády Gibraltáru Fabian Picardo sa proti tvrdeniam, že vakcína spôsobila smrť desiatok ľudí, ostro ohradil 24. januára 2021 v príspevku na Twitteri. Vyhlásil, že ľudia, ktorí zomreli po podaní vakcíny, už boli v tom čase vírusom nakazení a prosil užívateľov sociálnych sietí, aby nezneužívali Gibraltár k šíreniu nebezpečných a nezodpovedných klamstiev.

O dva dni neskôr Picardo na Twitteri opätovne vyhlásil, že pri týchto tvrdeniach sa jedná o lož. "Neverte týmto nezmyslom. Takéto veci môžu stáť ľudské životy. Ak tomu ľudia uveria a potom zomrú na covid, bude už príliš neskoro. Ako predseda vlády Gibraltáru vám môžem povedať, že sme nezaregistrovali ani jedno úmrtie v dôsledku vakcíny."



Vláda Gibraltáru 27. januára 2021 zverejnila tlačovú správu, v ktorej odsúdila úplne nepravdivé tvrdenie o nebezpečenstve vakcinácie a uistila občanov, že ani jeden z 11.073 ľudí, ktorí boli dovtedy zaočkovaní, nezomrel v dôsledku vakcíny.

"Šesť osôb z viac ako 11.000 očkovaných zomrelo z dôvodov nesúvisiacich s očkovaním a neexistujú akékoľvek dôkazy, že by tieto prípady boli s očkovaním spojené," napísala vláda v správe. "Týchto šesť osôb sa zrejme nakazilo ochorením COVID-19 ešte pred očkovaním. Napriek testom u nich nebola infekcia preukázaná pred podaním vakcíny, ale až bezprostredne po ňom."

Gibraltárska vláda ďalej vo vyhlásení uviedla, že vek všetkých šiestich zosnulých sa pohyboval rozmedzí 70 až 100 rokov. Zároveň opäť zdôraznila, že medzi týmito úmrtiami a očkovaním vakcínou Pfizer-BioNTech nebola preukázaná žiadna spojitosť.

Picardo už 21. decembra 2020 vo svojom prejave v parlamente uviedol, že prudko stúpajúci počet prípadov nákazy v tejto britskej enkláve, ku ktorému došlo v polovici decembra predovšetkým v miestnych domovoch dôchodcov, mohol byť spôsobený novou a nákazlivejšou mutáciou koronavírusu z Veľkej Británie, a to aj napriek tomu, že sa jej výskyt v tej dobe na území Gibraltáru ešte nepotvrdil.

Potvrdený počet nakazených sa zdvojnásobil medzi 15. decembrom 2020 (1104 prípadov) a 1. januárom 2021 (2212 prípadov). V čase, keď sa 9. januára 2020 na Gibraltári začalo očkovať, mala enkláva 3109 prípadov. Tento nárast sa odvtedy spomalil. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenal Gibraltár k 31. januáru 4114 potvrdených prípadov nákazy a 77 súvisiacich úmrtí.