Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Desaťtisíce ľudí zdieľali na sociálnej sieti v marci a apríli 2021 text, ktorý mal byť údajne Putinovou výzvou pre občanov EÚ za mier. Foto: TASR/AFP

Na sociálnej sieti koloval text nepravdivo prisudzovaný Vladimirovi Putinovi.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Desaťtisíce ľudí zdieľali na sociálnej sieti v marci a apríli 2021 text, ktorý mal byť údajne výzvou ruského prezidenta Vladimira Putina pre občanov krajín EÚ na mier. V texte sa spomínali jadrové výbuchy, agresia voči Rusku a genocída na Ukrajine, ktorej "komplicom" mala byť Európska únia. V databáze Kremľa však agentúra AFP nenašla nijaký dôkaz o autenticite textu pripisovanému prezidentovi Ruskej federácie. Podľa dohľadateľných zistení bol text prvý raz zverejnený na slovenských weboch v septembri 2014. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Agentúra AFP nenašla dôkaz o tom, že Vladimir Putin niečo také vyhlásil. Novinári z moskovskej redakcie AFP potvrdili, že nemajú informáciu o tom, že by Putin v poslednom období prišiel s podobnou výzvou. Na webovej stránke Kremľa nenašli žiadnu zmienku o Putinových vyhláseniach za posledných 30 dní, v ktorých by vyzýval na mier prostredníctvom hrozieb treťou svetovou vojnou či jadrovými výbuchmi.

Všetky Putinove verejné vystúpenia, rozhovory či prejavy sú zverejnené na oficiálnej stránke Kremľa rovnako ako prezidentov termínový kalendár. Ani po rozsiahlom hľadaní a použití rôznych kombinácií kľúčových slov AFP nenašla nijakú správu o prejave, v ktorom by ruský prezident spomínal tretiu svetovú vojnu a jadrové výbuchy v súvislosti s "genocídou" na rusky hovoriacich obyvateľoch Ukrajiny.

Nedá sa s istotou určiť, kde a kedy sa zavádzajúci text objavil prvýkrát a ani kto je jeho autorom. Dá sa len dohľadať, že text na internete koloval už v roku 2014. Vtedy sa totiž objavili prvé dohľadateľné verzie na viacerých webových stránkach. Stránka evropsky-rozhled.eu zverejnila text 17. septembra 2014, stránka Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov ho zverejnila podľa údajov v zdrojovom kóde stránky 24. septembra 2014. V češtine bol text zverejnený 11. decembra 2014 na stránke svobodnenoviny.eu. Ani v jednom z týchto prípadov však nebolo uvedené, že by malo ísť o výzvu či prejav priamo prezidenta Putina.