Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Naši najvyšší ústavní činitelia sa nefotili pred americkými vlajkami

Na Facebooku sa 13. mája 2020 objavil obrázok, ktorý vytváral dojem, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (uprostred), predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár (vľavo) a premiér Igor Matovič (vpravo) sa po podpise spoločnej deklarácie o zahraničnopolitickom smerovaní SR fotografovali pred vlajkami USA a EÚ, kým tie slovenské chýbali. Fotografia bola v skutočnosti zmanipulovaná a následne interpretovaná tak, že ide o "ďalší dôkaz o podriadenosti Slovenska Spojeným štátom či Európskej únii", čo je častý naratív dezinformačnej scény. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Fotografia bola v skutočnosti zmanipulovaná a následne interpretovaná tak, že ide o ďalší dôkaz o podriadenosti Slovenska Spojeným štátom či Európskej únii čo je častý naratív dezinformačnej scény.

Bratislava 20. mája (TASR) – Na Facebooku sa 13. mája objavil obrázok, ktorý vytváral dojem, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár a premiér Igor Matovič sa po podpise spoločnej deklarácie o zahraničnopolitickom smerovaní SR fotografovali pred vlajkami USA a EÚ, kým tie slovenské chýbali.

Fotografia bola v skutočnosti zmanipulovaná a následne interpretovaná tak, že ide o "ďalší dôkaz o podriadenosti Slovenska Spojeným štátom či Európskej únii", čo je častý naratív dezinformačnej scény. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Podpis deklarácie o zahraničnopolitickej orientácii Slovenskej republiky prebehol v Oranžérii Bratislavského hradu 9. mája 2020. Jej podpisom sa traja najvyšší ústavní činitelia zaviazali spolupracovať a dodržiavať hodnotový konsenzus v oblasti zahraničnej a európskej politiky a rozvíjať naše členstvo v NATO a EÚ. Po podpise sa konal krátky tlačový brífing.

Pôvodnú fotografiu, ktorú niekto upravil a vymenil na nej slovenské vlajky za americké, vyhotovil fotograf a vedúci obrazovej redakcie TASR Michal Svítok. Pre agentúru AFP zneužitie svojej fotografie komentoval takto:

"Mrzí ma, že si niekto v dnešnej dobe dá tú námahu a takto hlboko zneužije moju prácu a rovnako prácu agentúry. Videl som už veľa dezinterpretácií, ale toto presiahlo asi všetky medze. Zároveň sa teším z projektov, ktoré bojujú s nepravdou a s takýmito dezinformáciami v dobe, v ktorej veľa ľudí berie publikované správy na internete ako samozrejmosť a pravdu."

Slávnostné podpísanie Deklarácie o zahranično-politickom smerovaní SR najvyššími ústavnými činiteľmi SR. Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár, prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Bratislava, 9. mája 2020.
Foto: TASR - Michal Svítok


Po podpise deklarácie nasledovalo spoločné fotografovanie, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ďalšie fotografie z tejto udalosti je možné vidieť aj na oficiálnej stránke NR SR spolu s tlačovou správou.

Fotografická manipulácia sa objavila v skupine Chemtrails Slovensko, na svojej verejnej stránke ju zdieľala aj Slavěna Vorobelová, ktorá je predsedníčkou strany Národná koalícia. Manipulovanú fotografiu zdieľal aj profil s menom Jaroslava Jarka Konvalinka v skupinách ako Za národné, kresťanské a sociálne Slovensko alebo Chceme mier, chceme slobodu, chceme priateľstvo medzi národmi!.