Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

HOAX: Nemecko nenúti ukrajinských utečencov hlásiť majetok a predávať autá

Bratislava 30. mája (TASR) - Viac ako 19.000 slovenských používateľov Facebooku zdieľalo v máji 2022 tvrdenia, podľa ktorých sa ukrajinským utečencom v Nemecku od 1. júna končí voľný pohyb a budú povinní hlásiť všetok svoj majetok nemeckým úradom, inak budú čeliť trestnej zodpovednosti. Tieto tvrdenia sú nepravdivé. Od 1. júna 2022 budú mať ukrajinskí utečenci v Nemecku v skutočnosti možnosť poberať vyššie sociálne dávky ako doteraz. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Nemecko od 1. júna umožní ukrajinským utečencom, ktorí sa budú uchádzať o pomoc vo forme sociálnych dávok, prístup k rovnakým programom sociálnej pomoci, aké majú aj ostatní nemeckí občania či azylanti. Nahlásenie výšky príjmu či hodnoty použiteľného majetku je súčasťou kritérií uchádzania sa o sociálnu pomoc, avšak nie je povinnosťou pre všetkých utečencov.

Agentúra AFP sa spojila s nemeckými úradmi, ktoré jej potvrdili, že povinnosť nahlásiť majetok či finančné prostriedky sa vzťahuje iba na tých, ktorí majú záujem o finančnú pomoc a vedia preukázať, že sú v hmotnej núdzi. Teda nie na všetkých prichádzajúcich utečencov pred vojnou.

Stránka spolkového ministerstva práce a sociálnych vecí uvádza, že pokiaľ prichádzajúci utečenci požiadajú o dočasnú ochranu alebo o azyl a splnia podmienky, majú nárok nielen na dávky v hmotnej núdzi, ale aj ďalšie sociálne dávky. Začiatkom apríla 2022 sa nemecká spolková vláda spoločne s jednotlivými spolkovými krajinami dohodli, že od 1. júna budú mať vojnoví utečenci z Ukrajiny nárok na širšie základné zabezpečenie.

Od tohto dátumu budú mať možnosť poberať vyššie sociálne dávky, dávky v nezamestnanosti a poskytne sa im lepší prístup k zdravotnej starostlivosti, keďže sa s nimi bude zaobchádzať ako s už uznanými žiadateľmi o azyl, prípadne akýmikoľvek inými občanmi Nemecka.

Tímu AFP Fakty to potvrdil aj hovorca ministerstva Dominik Ehrentraut, ktorý uviedol, že od 1. júna 2022 sa výška dávok pre utečencov z Ukrajiny bude určovať podľa rovnakých právnych predpisov ako pre akýchkoľvek iných ľudí žijúcich v Nemecku. Doloženie príjmu či majetkových pomerov sa bude podľa neho týkať len tých, ktorí majú záujem o sociálnu pomoc či dávky v hmotnej núdzi.