Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Od januára 2021 šírilo viac 10.000 používateľov Facebooku fotografiu v kontexte, ktorý mal dokazovať, že výsledky antigénových testov sú vopred určené. V skutočnosti však fotografia ukazuje kontrolné tyčinky, ktoré výrobca prikladá do balenia za účelom kontroly toho, či testovacia súprava funguje správne, a tieto sa nepoužívajú na testovanie ľudí. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Nie je pravda, že výsledky antigénových testov sú vopred určené.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Od januára 2021 šírilo viac 10.000 používateľov Facebooku fotografiu v kontexte, ktorý mal dokazovať, že výsledky antigénových testov sú vopred určené. V skutočnosti však fotografia ukazuje kontrolné tyčinky, ktoré výrobca prikladá do balenia za účelom kontroly toho, či testovacia súprava funguje správne, a tieto sa nepoužívajú na testovanie ľudí. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na zdieľanej fotografii bolo vidieť dva kontrolné testy, ktoré sú súčasťou balenia antigénových testov od spoločnosti Abbott, jeden pozitívny a jeden negatívny. Facebookové príspevky však nie sú dôkazom sprisahania či podvodu, podľa ktorého má byť výsledok testu jasný ešte pred vyhodnotením výteru z nosohltanu.

Naopak, tyčinky s pozitívnou a negatívnou kontrolnou vzorkou sú štandardnou súčasťou balenia rýchlych antigénových testov Panbio od amerického výrobcu Abbott, čo je uvedené aj v príbalovom letáku či na stránke predajcu.

"Každá testovacia sada obsahuje pozitívnu a negatívnu kontrolnú tyčinku, aby sa zaistilo správne fungovanie testu. Tieto kontrolné tyčinky sa nepoužívajú počas testov vykonávaných na pacientoch,
" vysvetlila pre AFP Alesia Scottová zo spoločnosti Abbott.

Liliane Grangeotová-Kerosová, virologička a stála tajomníčka Francúzskej národnej lekárenskej akadémie, pre AFP uviedla: "Výrobcovia pridávajú v rámci balenia pozitívne a negatívne kontroly, aby používateľom pomohli overiť, či test aj skutočne funguje. Ak sada funguje správne, pozitívna kontrolná tyčinka by mala priniesť pozitívny výsledok a negatívna negatívny."

Tento postup je normálny a úplne štandardný aj podľa Bruna Canarda, riaditeľa výskumu v Národnom centre pre vedecký výskum (CNRS) pri Univerzite Aix-Marseille. "V balení sú nepoužité testy a dva kontrolné testy, (jeden negatívny a jeden pozitívny, pozn. red. AFP), ktoré slúžia ako referencia. Slúžia len na to, aby zabezpečili funkčnosť testov a pomohli interpretovať výsledky testov na pacientoch," dodal pre AFP Canard.

Nemocničné stredisko vo francúzskom meste Niort vysvetľuje tento postup aj v používateľskej príručke testov značky Panbio. "Na kontrolu reagenčnej súpravy sa negatívne a pozitívne kontroly (tampóny v každej súprave) vykonávajú zakaždým, keď sa otvorí nové balenie," uvádza sa na piatej strane príručky.

A čo piktogram biologického rizika, ktorý je možné vidieť na balení tyčiniek s pozitívnou kontrolnou vzorkou? Hovorkyňa spoločnosti Abbott Astrid Tinnemansová to vysvetlila takto: "Výter z pozitívnej kontroly obsahuje rekombinantný (laboratórne upravený) nukleokapsidový proteín SARS-CoV-2, ktorý nie je nákazlivý," napísala vo svojej odpovedi pre AFP.