Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hoax: Štát Rómom v žehrianskej karanténe nezaplatil za 2,3 tony jedla

Na slovenskom internete sa objavilo viacero článkov o tom, že Rómovia mali dostať 2,3 tony potravinovej pomoci od štátu zadarmo. To však nie je pravda. Potravinová pomoc pochádzala od súkromných spoločností či predajcov, ktorí ju poskytli bezodplatne po výzve splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Potravinová pomoc pochádzala od súkromných spoločností či predajcov, ktorí ju poskytli bezodplatne po výzve splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity.

Bratislava/Paríž 22. júna (TASR) - Na slovenskom internete sa objavilo viacero článkov o tom, že Rómovia mali dostať 2,3 tony potravinovej pomoci od štátu zadarmo. To však nie je pravda. Potravinová pomoc pochádzala od súkromných spoločností či predajcov, ktorí ju poskytli bezodplatne po výzve splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

V priebehu mesiacov apríl a máj zostalo v domácej karanténe okolo 6000 ľudí v obciach Krompachy, Bystrany a Žehra po tom, ako sa v rómskych komunitách v týchto obciach objavili ložiská ochorenia COVID-19. Počas dlhej doby v karanténe bola Rómom poskytnutá aj bezodplatná potravinová pomoc, ale nie z peňazí štátu.

Mnohým obyvateľom v karanténe pomáhali aj príbuzní, známi či dobrovoľníci. Ostatné potraviny si Rómovia v karanténe objednávali od súkromných predajcov a obchodníkov z okolia, ako uviedla primátorka Krompách Iveta Rušinová pre TASR, či ako telefonicky potvrdil pre agentúru AFP prednosta obecného úradu v Žehre Miloš Pacovský.

Nepravdivé tvrdenie o tom, že Rómovia dostali potravinovú pomoc od Slovenskej republiky zadarmo, publikovala 4. mája 2020 stránka Magazin1.sk. Tá v krátkom článku uviedla, že kým Slováci prichádzajúci na Slovensko zo zahraničia museli za povinné umiestnenie v karanténnych centrách štátu zaplatiť 13 eur za deň, Rómovia v karanténe si za potraviny platiť nemusia. V príspevku sa ďalej písalo, že v Žehre dostali od úradu rómskeho splnomocnenca osadníci 2,3 tony mäsa a iných potravín zadarmo.

Podľa zistení AFP je toto tvrdenie nepravdivé. Pre agentúru to potvrdil Michal Šľachta z Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK). Ten v e-maile napísal: "Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková listom oslovila viaceré spoločnosti so žiadosťou o poskytnutie humanitárnej/potravinovej pomoci. Na túto výzvu zareagovali potravinové spoločnosti a bezodplatne poskytli a distribuovali najmä obyvateľom v uzavretých rómskych komunitách v Bystranoch, Krompachoch, Žehre základné potraviny a hygienické potreby v súčinnosti s ozbrojenými silami SR, terénnymi sociálnymi pracovníkmi, členmi miestnych občianskych poriadkových služieb a pracovníkmi ÚSVRK."

Veľký rozsah pomoci bol podľa ÚSVRK zabezpečený zo zdrojov súkromných spoločností s výnimkou dojčenskej výživy od 0-36 mesiacov veku dieťaťa v celkovej hodnote 8550 eur. Iba tieto prostriedky poskytol štát. Úrad oslovil celkovo 43 potravinových spoločností, z ktorých 11 z poskytlo pomoc.

Zavádzajúci článok zo stránky Magazin1.sk zdieľalo na Facebooku viac ako 12.000 používateľov. Od slova do slova článok prebrali aj ďalšie weby ako infovojna.sk (3700 zdieľaní) a prehladsprav.sk (274 zdieľaní). Variácia tvrdenia sa objavila aj na stránke funmagazin.sk.

Články boli zdieľané desiatkami facebookových stránok a skupín ako napríklad KOTLEBOVCI - Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina), Volím Harabina, ZA SUVERENITU SLOVENSKA, PROTI základniam NATO či v skupine Zastavme teroristov z Bruselu!.

Celkovo podľa zistení AFP zdieľalo nepravdivé tvrdenie o potravinovej pomoci pre Rómov zo štátnych peňazí najmenej 29.000 používateľov Facebooku. Štatistiku agentúra získala pomocou nástroja Crowdtangle.