Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Začiatkom mája 2021 zdieľalo viac ako 2300 slovenských používateľov Facebooku príspevky, podľa ktorých nemecké poisťovne odmietajú ponúkať životné poistenie zaočkovaným proti ochoreniu Covid-19. Nie je to pravda, pre agentúru AFP to potvrdili zástupcovia nemeckých poisťovní aj asociácií. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Začiatkom mája 2021 zdieľalo viac ako 2300 slovenských používateľov Facebooku príspevky, podľa ktorých nemecké poisťovne odmietajú ponúkať životné poistenie zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19.

Začiatkom mája 2021 zdieľalo viac ako 2300 slovenských používateľov Facebooku príspevky, podľa ktorých nemecké poisťovne odmietajú ponúkať životné poistenie zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19. Nie je to pravda, pre agentúru AFP to potvrdili zástupcovia nemeckých poisťovní aj asociácií. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Christian Ponzel, hovorca Zväzu poisťovacích spoločností (GDV) - organizácie, ktorá zastrešuje súkromné poisťovacie spoločnosti a má okolo 460 členov -, pre AFP v e-maile uviedol: "Podľa našich informácií pre očkovaných ľudí neexistujú nijaké problémy s uzavretím alebo platením životného poistenia."

Vedúci komunikačného oddelenia sekcie životného poistenia nemeckej poisťovne Allianz Franz Billinger pre AFP povedal: "Ak sú všeobecné očkovania zákonom povolené, a teda aj očkovanie proti koronavírusu, nevznikajú zásadné problémy so žiadnymi platbami ani výhodami pre očkované osoby, ani problémy s uzavretím životného poistenia."

Tvrdenia z facebookových príspevkov za nepravdivé označili aj ďalší hovorcovia nemeckých poisťovacích spoločností ako Michael Kuhn zo Sparkassen-Versicherungen, Christian Arns z Debeka, Frank Senger z R+V, Simone Szydlaková z Volkswohl Bund, Sandra Liedtkeová z nemeckej Zürich Group alebo Hanni Tokgözoglu z Talanx Group, ktorá pre AFP uviedla: "Očkované osoby sú u nás poistené rovnako ako neočkované osoby a neexistuje žiadna príslušná výnimka o očkovaní, ktorá by bránila v prijatí nových žiadostí."

Podobne sa vyjadrili aj predstavitelia slovenských poisťovní. Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO), pre AFP v e-maile napísala: "To, či klient žiadajúci o uzavretie životného poistenia je alebo nie je zaočkovaný proti COVID-19, nie je pre dojednanie poistenia dôležité. Poisťovňa túto skutočnosť neskúma, rovnako ako neskúma ani zaočkovanosť voči iným ochoreniam."

Aj podľa Heleny Kanderkovej z komunikačného oddelenia najväčšej poisťovne na Slovensku Allianz, poisťovňa pri uzatváraní životného poistenia nezohľadňuje fakt, či klient je alebo nie je zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19, a tento fakt nemá žiaden vplyv ani na výšku poistného.

"Ak sa klient zaočkuje vakcínou, ktorá je na Slovensku riadne schválená, a po očkovaní u neho nastanú nežiadúce účinky, následkom ktorých bude musieť byť napríklad hospitalizovaný v nemocnici, bude práceneschopný, bude mu diagnostikované závažné ochorenie a pod., poisťovňa Generali mu poskytne poistné plnenie v plnej výške tak, ako bolo dojednané v poistnej zmluve," uviedla zasa hovorkyňa poisťovne Generali Katarína Kukurová.