Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hoax:Nie, útočník z vrútockej školy nebol príslušníkom rómskej menšiny

Na Facebooku sa šíri dezinformácia, podľa ktorej mal byť útočník, ktorý sa vo štvrtok 11. júna 2020 vlámal do školy vo Vrútkach a nožom napadol učiteľov a žiakov, rómskej národnosti. Nie je to pravda, Polícia Slovenskej republiky (SR) pre agentúru AFP potvrdila, že útočník rómskej národnosti nebol. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Status bol napísaný schválne tak, aby rozpútal vášne a vyvolal nenávisť voči určitej skupine obyvateľov, píše sa v príspevku polície.

Bratislava 15. júna (TASR) - Na Facebooku sa šírila dezinformácia, podľa ktorej mal byť útočník, ktorý sa vo štvrtok 11. júna vlámal do školy vo Vrútkach a nožom napadol učiteľov a žiakov, rómskej národnosti. Nie je to pravda, Polícia Slovenskej republiky pre agentúru AFP potvrdila, že útočník rómskej národnosti nebol. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

V príspevku na facebookovej stránke Spravodajstvo INE, ktorý za 15 hodín od publikácie nazbieral viac ako 2700 zdieľaní, sa tvrdilo, že 22-ročný útočník z Martina, ktorý napadol Spojenú školu na Ulici Milana Rastislava Štefánika vo Vrútkach, bol Róm. Príspevok muža identifikuje ako Ivana Č. a okrem iného sa v ňom píše, že mal v minulosti "prepadávať ľudí vo vlakoch" a "fetovať toluén".

Je pravda, že útočník sa v minulosti vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi, za čo bol obvinený pre trestný čin vyhrážania a následne v zrýchlenom konaní podmienečne odsúdený. V minulosti sa taktiež dopustil priestupku fajčenia v priestoroch železničnej stanice, za čo mu bola udelená bloková pokuta desať eur.

Nič iné zo spomínaného príspevku pravdou nie je, čo na Facebooku potvrdila aj polícia na vlastnej stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR. "Status bol napísaný schválne tak, aby rozpútal vášne a vyvolal nenávisť voči určitej skupine obyvateľov," píše sa v príspevku polície.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Jana Balogová poskytla pre AFP nasledujúce stanovisko: "Čo môžeme v súvislosti s osobou útočníka v tejto chvíli potvrdiť, je fakt, že v decembri 2019 bol obvinený z trestného činu nebezpečného vyhrážania a prípad bol ukončený v superrýchlom konaní s návrhom na podanie obžaloby. Polícia tiež eviduje jeden priestupok (fajčenie v priestoroch železničnej stanice), za ktorý mu bola uložená bloková pokuta. Policajný zbor nikdy nehľadí na národnosť alebo menšinovú príslušnosť akejkoľvek osoby a ani ju nekomentuje, avšak v prípade tragédie vo Vrútkach sme zaznamenali sériu masovo zdieľaných dezinformácií šírených v online priestore, ktorých jediným cieľom je umelé vyvolávanie nenávisti proti určitej skupine etnika, a preto považujeme za verejný záujem uviesť, že útočník nebol rómskej národnosti."

Pri útoku nožom na škole vo Vrútkach útočník zranil troch dospelých a dve deti. Pri pokuse zastaviť útočníka a chrániť žiakov bol smrteľne zranený zástupca riaditeľky školy Jaroslav Budz, ktorý na mieste zraneniam podľahol. Ďalší dvaja zranení boli policajti. Útočník bol pri zásahu polície zastrelený.