Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hojsík by envirorezortu odobral výzvu na obnovu rodinných domov

Na snímke europoslanec Martin Hojsík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V prvých dvoch výzvach na podporu obnovy rodinných domov zaevidovali vyše 3000 žiadostí o finančný príspevok z plánu obnovy. Výzvy sa skončili 28. februára.

Bratislava 1. marca (TASR) - Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj nezvládol výzvu na obnovu rodinných domov financovanú z plánu obnovy. Tvrdí to europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík. Vyzval dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby Budajovi výzvu odobral. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa voči jeho tvrdeniam ostro ohradilo, prekážky vo výzve postupne odstraňuje. Úrad vlády (ÚV) SR pre TASR deklaroval, že ďalšie výzvy budú upravené a zjednodušené, aby čerpanie umožnili väčšiemu počtu žiadateľov.

Podmienky po piatich mesiacoch od spustenia výzvy splnilo podľa Hojsíka 60 žiadateľov, ktorí keď podpíšu zmluvy, tak MŽP splní národný cieľ na 1,5 percenta. Tvrdí, že neochota ľudí zapojiť sa vychádza zo zle nastavených podmienok, ktoré ministerstvo nezmenilo. Upozornil tiež, že príspevok štát vyplatí až spätne. "Ľudia sú tak odkázaní na vlastné zdroje alebo pôžičku z banky. Pričom najohrozenejšie skupiny, ako sú dôchodcovia alebo matky samoživiteľky, na komerčný úver nedosiahnu," doplnil.

K mesačnému omeškaniu pri schvaľovaní žiadostí prišlo podľa rezortu z dôvodu nejednotnej metodiky potvrdení o vydaní stavebného povolenia alebo ohlásenia drobných stavebných úprav stavebnými úradmi obcí. "Súčasné skúsenosti nás vedú k tomu, aby sa pri hodnotení každej žiadosti kládol dôraz na proklientsky prístup s cieľom neprenášať byrokratickú záťaž, ktorú si vynucujú európske pravidlá na žiadateľov," reagovalo ministerstvo.

Hovorca ÚV Matej Neumann pre TASR uviedol, že prvé dve výzvy boli pilotné. "Je preto prirodzené, že aj na základe tejto skúsenosti môže ministerstvo, ako aj príslušná agentúra, ktorá má projekt na starosti, upraviť podmienky výzvy tak, aby bola čo najjednoduchšia," povedal.

Upravenie výziev bude podľa Neumanna na základe doterajších skúseností a spätnej väzby, ktorú MŽP dostáva od žiadateľov. Ďalšie výzvy budú upravené a zjednodušené, aby sa čerpanie umožnilo väčšiemu počtu žiadateľov. Doterajšie skúsenosti podľa šéfa envirorezortu ukazujú, že po zmene aktuálnych podmienok bude mať v budúcich výzvach potenciál na úspešné doriešenie 90 percent všetkých žiadostí.

V prvých dvoch výzvach na podporu obnovy rodinných domov zaevidovali vyše 3000 žiadostí o finančný príspevok z plánu obnovy. Výzvy sa skončili 28. februára.