Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hojsík: Audítori potvrdili, že EÚ musí zmeniť svoj postoj k opeľovačom

Martin Hojsík Foto: TASR Jaroslav Novák

Audítori upozornili, že stratégia EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2020 bola pri predchádzaní poklesu opeľovačov do veľkej miery neúčinná.

Brusel 9. júla (TASR) - Opatrenia, ktoré prijala Európska únia na ochranu voľne opeľujúceho hmyzu, boli z hľadiska predchádzania poklesu počtu divokých opeľovačov do veľkej miery neúčinné. Uviedol to vo štvrtok Európsky dvor audítorov (EDA). So správou audítorov súhlasí aj slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), ktorý v mene Európskeho parlamentu (EP) vyvíja v tejto oblasti tlak na Európsku komisiu.

Audítori upozornili, že stratégia EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2020 bola pri predchádzaní poklesu opeľovačov do veľkej miery neúčinná. Odborníci z EDA spresnili, že spoločná poľnohospodárska politika neobsahuje osobitné požiadavky na ochranu opeľovačov, a zdôraznili, že európske právne predpisy o pesticídoch sú hlavnou príčinou úbytku počtu a rozmanitosti opeľovačov, ako sú včely, osy, pestrice, motýle, mory a niektoré chrobáky. Ich počet sa znížil najmä v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva a využívania pesticídov.



"Ich pokles by sa mal považovať za hlavnú hrozbu pre naše životné prostredie, poľnohospodárstvo a dodávky kvalitných potravín," uviedol člen EDA Samo Jereb, zodpovedný za túto správu.

Hojsík priznal, že je rád, že aj správa EDA potvrdzuje jeho názor, že EÚ musí zmeniť postoj k opeľovačom. "A to zmenami v oblasti pesticídov, kde si nemôžeme stavať len nezáväzné ciele a ambície. Potrebujeme jasné limity na zníženie nebezpečných pesticídov a dodržiavať legislatívu, ktorá nám umožní nahradiť pesticídy. Ale musíme zmeniť aj poľnohospodársku politiku tak, aby podporovala aj farmárov aj ochranu prírody," opísal situáciu Hojsík.

Dodal, že je teraz na Európskej komisii, ale aj na Európskom parlamente, aby spoločne s vládami členských krajín zaviedli do praxe nové pravidlá na ochranu opeľovačov, lebo bez týchto pravidiel možno dospejeme do stavu, "keď nebudeme mať čo jesť".

Hojsík priznal, že v rámci svojej parlamentnej frakcie Obnovme Európu (RE) je "premiantom" v podávaní námietok voči udeľovaniu povolení na nebezpečné pesticídy na trhu EÚ. A dodal, že to zrejme začína prinášať aj výsledky v tom, že eurokomisia viac počúva hlas EP, a jedným z úspechov bude, že nepovolí opätovné uvedenie pesticídu mancozeb na trh.

"Potrebujeme ale systémové riešenie, ktoré ochráni opeľovače a poskytne prostriedky na ochranu plodín farmárom," odkázal poslanec.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)