Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hojsík: Na zdravotnícke krízy nie sme pripravení

Na archívnej snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ak chceme budúce krízy zvládnuť, potrebujeme skutočnú zdravotnícku úniu, a teda plne podporujem posilnenie právomocí Európskej liekovej agentúry (EMA), povedal europoslanec.

Bratislava/Štrasburg 25. januára (TASR) - Koronakríza ukázala, že na zdravotnícke krízy nie sme pripravení. Ani ako krajiny, ani ako Európska únia (EÚ). Vyhlásil to slovenský europoslanec Martin Hojsík s tým, že pandémia COVID-19 zdôraznila potrebu rýchlejšej schopnosti reagovať a silnejšieho mandátu pre európske zdravotnícke agentúry.

Členské krajiny EÚ vďaka spolupráci v prvých týždňoch pandémie podľa Hojsíka dokázali zaobstarať nevyhnutné potreby a neskôr vyvinúť a nakúpiť vakcíny skôr, ako väčšina sveta. "Ak chceme budúce krízy zvládnuť, potrebujeme skutočnú zdravotnícku úniu, a teda plne podporujem posilnenie právomocí Európskej liekovej agentúry (EMA)," povedal europoslanec.

Frakcia Obnovme Európu (Renew Europe), ktorej členom je aj Hojsík, podľa jeho vyjadrení od začiatku volebného obdobia bojuje o väčšiu mieru spolupráce a vyrovnávanie rozdielov v oblasti zdravotníctva. "Nemôžeme si totiž dovoliť, aby sa niektorí ľudia cítili ako občianky a občania druhej kategórie," skonštatoval.

Európska komisia prvé kroky k budovaniu Európskej zdravotnej únie (EHU) podnikla v novembri 2021. Predložila vtedy súbor návrhov, ktorých cieľom je zabezpečiť väčšiu pripravenosť a lepšiu reakciu počas súčasnej a možných budúcich zdravotných kríz. Jedným z návrhov bolo aj posilnenie úlohy kľúčových agentúr EÚ.

Posilnenie právomocí EMA do svojich odporúčaní zahrnul aj tretí občiansky panel Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Táto iniciatíva občanom jednotlivých členských krajín umožňuje vyjadriť sa k budúcnosti EÚ.

Štyri občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.