Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Holandský kráľ príde v utorok. Títo panovníci už navštívili Slovensko

Holandský kráľ Viliam-Alexander (vľavo) s manželkou Maximou (vpravo). Foto: TASR/AP
Na archívnej snímke dánska kráľovná Margaréta II. s manželom princom Henrikom v sprievode slovenského prezidenta Michala Kováča, na Devíne 13. október 1994. Foto: TASR - Pavel Neubauer

S deviatimi miliardami eur investovanými na Slovensku je Holandsko jedným z najväčších tunajších investorov, pričom holandské firmy tu zamestnávajú viac než 4000 ľudí.

Bratislava 6. marca (TASR) – Slovensko navštívi 7. – 9. marca holandský kráľ Viliam-Alexander s manželkou Máximou. Návšteva sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia samostatnosti SR a medzi jej hlavné témy bude patriť sloboda tlače, podpora Ukrajiny aj hospodárska spolupráca, uviedla pre TASR holandská veľvyslankyňa na Slovensku Gabriella Sancisiová.

Obe krajiny podľa nej kladú dôraz na prechod na obehové hospodárstvo, boj proti klimatickej zmene i na ochranu biodiverzity.

Ako pripomenula, úzko spolupracujú aj pri ochrane novinárov. V oboch štátoch totiž v uplynulých rokoch zavraždili investigatívnych novinárov – na Slovensku pred piatimi rokmi Jána Kuciaka a v Holandsku predvlani Petra de Vriesa. Podľa veľvyslankyne pôjde o jednu z dôležitých tém návštevy holandského kráľa na Slovensku. Poukázala napríklad na nedávno spustený projekt Bezpečná.Žurnalistika.sk, na ktorom sa podieľa veľvyslanectvo aj holandský systém na ochranu novinárov PersVeilig.

S deviatimi miliardami eur investovanými na Slovensku je Holandsko jedným z najväčších tunajších investorov, pričom holandské firmy tu zamestnávajú viac než 4000 ľudí. Mnohé však zápasia s nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl, upozornila Sancisiová.

Kráľ Viliam-Alexander navštívi v stredu na Bratislavskom hrade slovensko-holandské obchodné fórum Future Is Now (Budúcnosť je teraz). V holandskej delegácii budú najmä zástupcovia firiem prinášajúcich inovácie v oblasti obehového hospodárstva, spracovania odpadu, recyklačných postupov v stavebníctve, sanácie pôdy či zdravotníctva. Osobitne sa budú venovať obnove Ukrajiny.

Prvé dva dni strávi holandský kráľ v Bratislave, v záverečný deň návštevy pôjde aj s delegáciou do oblasti Vysokých Tatier. "Slovensko je tak bohatá a rozmanitá krajina na prírodné krásy, kultúru aj históriu, že by bola škoda, keby kráľovský pár neokúsil Slovensko aj mimo Bratislavského kraja," povedala veľvyslankyňa.

Pripomenula, že rieka Belá je jednou z posledných divokých riek v Európe. "Údolia rieky ukazujú, ako dôsledná ochrana prírody prospieva biodiverzite, zveri, klíme a životnému prostrediu vôbec," vysvetlila.

Kráľ tiež navštívi popradské centrum podpory pre ukrajinských utečencov, ktoré prevádzkuje Spišská katolícka charita. Porozpráva sa s utečencami i personálom. Veľvyslankyňa vyslovila Slovensku obdiv za to, že sa ako spoločnosť po vypuknutí konfliktu na Ukrajine zomklo a pomohlo utečencom z Ukrajiny.

Kráľovský pár sa pôjde pozrieť aj na základnú školu v Liptovskom Mikuláši, kde podľa veľvyslankyne vedú k demokracii už deti od útleho veku a učia ich, ako rozpoznať dezinformácie.

Prehľad oficiálnych návštev svetových panovníkov a panovníčok v SR


13. - 15. októbra 1994 - Oficiálnu návštevu SR absolvovala dánska kráľovná Margaréta II. s manželom princom Henrikom. Kráľovná sa zúčastnila na slávnostnom otvorení výstavy dánskeho dizajnu v Slovenskej národnej galérii, pozrela si klenotnicu na Bratislavskom hrade a hrady Devín a Červený kameň, zavítala aj do Modry. Princ Henrik sa zúčastnil na konferencii o dánsko-slovenskej spolupráci.



3. - 5. apríla 2002 - Na oficiálnu návštevu Slovenska na pozvanie prezidenta SR Rudolfa Schustera pricestoval švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv s kráľovnou Silviou. Švédsky monarcha sa stretol s najvyššími predstaviteľmi SR a tiež so zástupcami švédskych firiem na Slovensku. Spoločne s manželkou navštívili Univerzitu Komenského v Bratislave.



1. - 3. júla 2002 - Oficiálnu návštevu Slovenska absolvoval španielsky kráľ Juan Carlos I. a kráľovná Sofia na pozvanie prezidenta SR Rudolfa Schustera. Počas ich návštevy sa v Bratislave konalo aj španielsko-slovenské Investičné fórum zamerané na rozvoj vzájomných ekonomických vzťahov.

S najvyššími vojenskými poctami privítal v utorok 2. júla 2002 prezident SR Rudolf Schuster (vľavo) na nádvorí Grassalkovičovho paláca v Bratislave španielskeho kráľa Juana Carlosa I. (vpravo) s manželkou Sofiou, ktorí pricestovali na trojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska.
Foto: TASR - Ivan Majerský


7. - 9. septembra 2005 - Luxemburský veľkovojvoda Henri s manželkou veľkovojvodkyňou Mariou Teresou a dedičným veľkovojvodom - synom Guillaumom navštívili Slovensko. Stretli sa s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, ktorý odovzdal dedičnému veľkovojdovi Guillaumovi vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža II. triedy. Veľkovojvoda Henri udelil prezidentovi Gašparovičovi luxemburské občianske vyznamenanie Veľký kríž občianskeho a vojenského čestného rádu Adolfa z Nassau. Spoločne sa zúčastnili na otvorení ekonomického fóra v Bratislave s názvom "Luxembourg meets Slovakia". Luxemburskí hostia si počas pobytu prezreli Bratislavu, hrad Červený kameň, historické centrum Levoče a Spišský hrad.



24. - 28. septembra 2006 - Oficiálnu návštevu SR absolvoval kambodžský kráľ Norodom Sihamoni. Okrem stretnutia s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, premiérom Robertom Ficom a s predsedom Národnej rady (NR) SR Pavlom Paškom si panovník prevzal v Primaciálnom paláci čestný doktorát Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, navštívil automobilku Volkswagen Slovakia, Hudobnú a tanečnú fakultu Vysokej školy múzických umení.



24. - 25. októbra 2006 - Na pracovnú návštevu SR pricestoval monacký panovník, knieža Albert II. Stretol sa s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, premiérom Robertom Ficom a prevzal si cenu medzinárodného festivalu odborných filmov Ekotopfilm 2006.

Na snímke prezident Ivan Gašparovič (vľavo) sedí s monackým panovníkom, kniežaťom Albertom II. (vpravo) 24. októbra 2006 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


21. - 23. mája 2007 - Slovensko navštívila holandská kráľovná Beatrix, ktorá prijala pozvanie prezidenta Ivana Gašparoviča. Posledný deň pobytu strávila aj na východnom Slovensku.

Holandská kráľovna Beatrix a prezident SR Ivan Gašparovič na stretnutí v Prezidentskom paláci v Bratislave 21.mája 2007.
Foto: TASR - Martin Baumann


23. - 24. októbra 2008 - Na prvú návštevu SR pricestoval britský kráľovský pár - kráľovná Alžbeta II. a princ Philip, vojvoda z Edinburghu. Prezreli si historické centrum Bratislavy, v Devíne sa stretli s veteránmi druhej svetovej vojny, sirom Nicholasom Wintonom, ktorý zachránil 669 židovských detí z vtedajšieho Československa. Britský kráľovský pár navštívil Vysoké Tatry, Spišskú Sobotu, pozrel si Kostol sv. Juraja s oltárom Majstra Pavla z Levoče. Bodkou za oficiálnym programom bola účasť na úvodnej časti hokejového stretnutia medzi HK Aquacity ŠKP Poprad a Guildorf Flames Ice Hockey Club, kde úvodné buly vhodila kráľovná Alžbeta II. spoločne so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Na oficiálnu dvojdňovú návštevu Slovenska pricestovala 23. októbra 2008 britská kráľovná Alžbeta II. spolu so svojím manželom princom Philipom, vojvodom z Edinburghu. Na záver dvojdňového pobytu na Slovensku 24. októbra 2008 vhodila britská panovníčka na popradskom zimnom štadióne úvodné buly medzi HK Aquacity ŠKP Popradom a anglickým tímom Guildford Flames. Na sn. vpravo je prezident SR Ivan Gašparovič, vľavo v pozadí primátor Popradu Anton Danko.
Foto: TASR - František Iván


7. apríla 2009 - Na historicky prvú návštevu Slovenska pricestoval jordánsky kráľ Abdalláh II. Cieľom návštevy bolo zintenzívnenie politického dialógu a oživenie vzájomných návštev v záujme rozvoja bilaterálnych aj ekonomických vzťahov.



25. - 28. októbra 2010 - Na svoju prvú návštevu SR pricestoval nórsky kráľovský pár - kráľ Harald V. a kráľovná Sonja. Monarcha sa spoločne s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom zúčastnili na otvorení slovensko-nórskeho ekonomického fóra. Panovnícky pár navštívil aj Modru a Banskú Štiavnicu.


V Roku 2010 navštívil Harald V. Slovensko. Na snímke zľava kráľ Harald V. a kráľovná Sonja, Silvia Gašparovičová, prezident SR Ivan Gašparovič.
Foto: TASR - Štefan Puškáš