Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Horecký: Rozdelením sme stratili väčší trh, získali sme vlastnú cestu

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 15. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Horeckého sme stratili väčší trh, pretože niekedy slovenskí učitelia siahnu po učebniciach z Českej republiky.

Bratislava 31. decembra (TASR) – Rozdelením Československa na dve krajiny sme v oblasti školstva stratili napríklad väčší trh, ale získali sme vlastnú cestu. Pre TASR to pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vzniku samostatných štátov zhodnotil dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký.

Podľa Horeckého sme stratili väčší trh, pretože niekedy slovenskí učitelia siahnu po učebniciach z Českej republiky. "Keď máte väčší trh, máte väčší priestor pre autorov, ale aj väčší priestor pre ľudí, ktorí prinášajú nápady pre školstvo," povedal.

"Získali sme vlastnú cestu, možnosť vzdelávať a formovať svoje deti systémom, ktorý je šitý na našu mieru a dokáže v deťoch povzbudiť identitu, lebo vzťahom k sebe začína každý zdravý vzťah k druhému," poznamenal Horecký. To je podľa neho niečo, čo sa ľahšie realizuje v samostatnej republike, kde sa už nemôžeme na nikoho a na nič vyhovárať, ale sami si píšeme vlastné vysvedčenie.