Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Horecký: Testovanie piatakov sa zrušilo z viacerých dôvodov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Testovanie sa podľa rezortu školstva zrušilo vzhľadom na to, že okolnosti spojené s dištančným vzdelávaním a jeho vplyvom na žiakov by neumožnili plnohodnotne dosiahnuť ciele Testovania 5.

Bratislava 2. februára (TASR) - Testovanie piatakov sa podľa dočasne povereného ministra školstva, vedy, výskumu a športu Jána Horeckého zrušilo z niekoľkých dôvodov. TASR jeho vyjadrenie poskytol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Horecký priblížil, že prvým dôvodom je pandémia nového koronavírusu. "Žiaci, ktorých by sme testovali, prežili dlhý čas na dištančnom vzdelávaní a vzdelávacie ciele sa líšili od tých štandardných," povedal. Upozornil tiež, že sa v tomto školskom roku spúšťa experimentálne overovanie nového kurikula. "Po zavedení všetkých zmien v rámci Vzdelávania 21. storočia, na testovanie po treťom, piatom a deviatom ročníku," doplnil.

Testovanie sa podľa rezortu školstva zrušilo vzhľadom na to, že okolnosti spojené s dištančným vzdelávaním a jeho vplyvom na žiakov by neumožnili plnohodnotne dosiahnuť ciele Testovania 5.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) upozornil, že zrušením testovania piatakov sa štát a verejnosť nedozvie, aký veľký vplyv zanechala pandémia nového koronavírusu na deťoch, prichádzajúcich na druhý stupeň v jednotlivých základných školách. "Takto budeme pri svojich rozhodnutiach obmedzení len na domnienky a intuíciu," podotkol inštitút. Priblížil, že dáta mohli napríklad pomôcť efektívnejšie zotierať regionálne rozdiely či rozdiely medzi školami.

Tohtoročné externé testovanie žiakov piateho ročníka základných škôl sa malo pôvodne uskutočniť 17. mája.