Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Horecký: Viem si predstaviť spojenie UK s STU do jedného celku

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Úlohou spoločnosti je podľa ministra pripraviť vysokým školám podmienky, aby samé vyhodnotili, že keď sa spoja, vznikne nová kvalita.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Spojenie Univerzity Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave do jedného celku si vie predstaviť minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Ako uviedol pre TASR, túto myšlienku školám však nevnucuje.

"Spájanie vysokých škôl nie je direktíva, nebolo to ani v prípade spájania vysokých škôl vo svete. Nikto to nikdy vysokým školám neprikáže," poznamenal Horecký. Úlohou spoločnosti je podľa ministra pripraviť vysokým školám podmienky, aby samé vyhodnotili, že keď sa spoja, vznikne nová kvalita.

Minister upriamil pozornosť na svet, kde sa univerzity bežne spájajú alebo zlučujú do jednej. "Videli sme, že vďaka spojeniu viacerých škôl do jedného celku sa do priestoru škôl dostali stovky až tisíce firiem. Zrazu sa stalo, že synergia spojenia priniesla nových úspešných podnikateľov. Zrazu sú hráčmi nielen v tom akademickom, vysokoškolskom či vedecko-výskumnom prostredí, ale aj v tom komerčnom," vysvetlil Horecký. Práve rôznorodosť vysokých škôl ponúkla zlúčením podľa jeho slov napríklad to, že sa školy medzi sebou dopĺňali.

Koncom augusta ministerstvo školstva v rámci plánu obnovy vyhlásilo výzvu na podporu strategického rozvoja vysokých škôl, ktorej cieľom je podporiť spájanie vysokých škôl, budovanie integrovanej infraštruktúry, ako aj komplexnej modernizácie výskumnej, vzdelávacej a ubytovacej infraštruktúry. "Partnerské vysoké školy, ktoré majú záujem spájať sily a zlúčiť sa či splynúť do jednej spoločnej inštitúcie, sa môžu uchádzať o prostriedky vo výške do 60 miliónov eur na jednu žiadosť. Na výzvu je celkovo alokovaných 120 miliónov eur bez DPH z plánu obnovy," uvádza sa na webe Plánu obnovy a odolnosti SR.

Výzva umožňuje vysokým školám najmä obnoviť a modernizovať svoje budovy. Okrem toho aj kúpiť pozemky a nehnuteľnosti, alebo vybudovať nové spoločné priestory či vonkajšie areály.