Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Uplynie rok od tragédie slovenských horolezcov v Pakistane

Na snímke členovia Horskej služby si minútou ticha uctili obete Petra Šperku a
Antona Dobeša.
Foto: TASR/Michal Svítok

Militanti vtrhli do základného tábora pod horou Nanga Parbat a zabili niekoľko zahraničných horolezcov a ich sprievodcu. Medzi mŕtvymi boli aj Peter Šperka a Anton Dobeš.

Bratislava 22. júna (TASR/Teraz.sk) - Z nedele na pondelok uplynie rok od teroristického útoku v Pakistane, pri ktorom zahynuli aj dvaja skvelí slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš.

Militanti v uniformách pakistanských bezpečnostných síl zaútočili v noci z 22. júna na 23. júna 2013 na vrchole horolezeckej sezóny v oblasti, ktorá sa považuje za jednu z najpokojnejších v Pakistane - v okrese Diámir na území Gilgit-Baltistán. Militanti vtrhli do základného tábora pod horou Nanga Parbat (8125 m) a zabili niekoľko zahraničných horolezcov a ich sprievodcu. Medzi mŕtvymi cudzincami boli okrem dvoch slovenských občanov Petra Šperku a Antona Dobeša aj jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.

Peter Šperka pracoval pre HZS približne desať rokov, 20 rokov predtým však pôsobil aj v Tatranskej horskej službe ako dobrovoľník. Posledné roky patril k najstarším spomedzi horských záchranárov. Ujco, ako ho všetci v Tatrách poznali, sa narodil 29. októbra 1955 v Martine, najviac mu však k srdcu prirástli práve Vysoké Tatry. Bol súčasťou viacerých horolezeckých expedícií, pričom tá posledná na Nanga Parbat sa mu stala osudnou.

Horolezec a záchranár Peter Šperka
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Tóno, ako všetci volali Antona Dobeša sa narodil 10. apríla 1963 v Žiline. Pôsobil ako zdravotnícky a horský záchranár, bol členom lekárskej komisie JAMES. Zúčastnil sa na dvoch himalájských expedíciách na Cho Oyu (8201 m) a Mount Everest (8848m), ktorú nedokončil pre záchranu tela kanadskej horolezkyne, o čom svedčí aj jeho životné krédo: "Veľkosť človeka spočíva v tom, že keď prichádza kritická situácia, tak sa vie obrátiť a vrátiť naspäť, pretože tá hora tu bude aj nabudúce, ale ľudský život sa nedá vrátiť späť." Dobeš tiež pôsobil ako obecný poslanec v Uhrovci.

Posledná rozlúčka s druhým horolezcom Antonom Dobešom, ktorý bol zavraždený pri teroristickom útoku v Pakistane, 3. júla 2013 v Uhrovci.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Prevoz pozostatkov horolezcov z Pakistanu: