Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: POZOR na cestách aj na horách: Zima úraduje plnou silou

Na snímke autá idú v kolóne v dôsledku sneženia a silného vetra čiastočne zafúkanou cestou III. triedy medzi Lučivnou a Šuňavou, v Šuňave 3. januára 2018. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V niektorých častiach Slovenska výrazne sneží už od včera. Teraz.sk sleduje situáciu na cestách aj na horách.

Bratislava 3. januára (Teraz.sk/TASR) - Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem úsekov D1 Dubná skala - Turany, Ivachnová - Važec, úseku D3 Poľana - Skalité, úsekov R3 Trstená - Tvrdošín, Sedliacka Dubová - Široká a obchvat Hornej Štubne kde je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1-3 cm. Na úseku D3 Svrčinovec - Poľana je miestami čerstvý sneh hrúbky do 4-5 cm. Informuje o tom Slovenská správa ciest na stránke zjazdnost.sk .



"Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a južnej časti stredného a východného Slovenska je prevažne suchý až mokrý," uvádzajú cestári.

Na snímke polícia odstavuje kamióny nad 10 metrov pod horským priechodom Donovaly a Šturec vo štvrtok 3. januára 2019.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Ako ďalej informujú, na severe stredného a východného Slovenska vozovky sú prevažne pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1-5 cm. Na cestách III. triedy v obvode Haligovce je na vozovke čerstvý sneh hrúbky 5-10 cm. Zľadovatený sneh hrúbky 1 cm sa miestami vyskytuje na vozovkách ciest nižších tried v okolí obvode Hnúšťa a na ceste II/531 (Muráň) v okrese Rimavská Sobota.



Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky 1 - 3 cm, na HP Huty a Herlianske Sedlo hrúbky 4-5 cm a na HP Makov je kašovitý sneh do 5 - 10 cm. HP Biela Hora, Kremnické Bane, Látky-Prašivá, Soroška, Ďurďošík, Dargov, Havran, Skýcov a Chorepa majú povrch vozoviek suchý až mokrý.

UPOZORNENIE PRE VODIČOV:
- Na ceste II/502 Doľany - Trstín - Dechtice a na cestách III. triedy v obvode Buková je na vozovke poľadovica.

- Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je od 15:11 neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky.

- Zo strany Banskej Bystrice je uzavretý horský prechod Šturec na ceste I/14 pre vozidla nad 10 metrov.

- Snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na cestách II/529 Sedmák - Drábsko, na HP Čertovica (I/72) a HP Besník (I/66) a na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.

- Kvôli silnému sneženiu a vetru je uzatvorená cesta č. III/3061 Štrba - Šuňava.

- Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 m na Hričove, Považí, Kysuciach, Orave a Liptove.

- Cesta II/584 úsek Srdiečko- Bystrá je prejazdná so snehovými reťazmi.

- Pre vozidlá nad 10 m sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

- Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.


Na snímke autá a sypač s radlicou stoja v kolóne v dôsledku sneženia a silného vetra čiastočne zafúkanou cestou III. triedy medzi Lučivnou a Šuňavou, v Šuňave 3. januára 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

.



.

Na snímke v dôsledku sneženia a silného vetra uzatvorená cesta III. triedy medzi obcami Šuňava a Štrba, v Šuňave 3. januára 2018.
Foto: TASR


.


Prešovskí cestári prepluhovali v kraji vyše 20.000 kilometrov ciest


Za posledných 24 hodín posypali cestári v Prešovskom kraji spolu približne 12.750 a prepluhovali vyše 20.000 kilometrov ciest. Spotrebovali necelých 1500 ton kameniva a viac ako 860 ton soli. TASR k 9. h informoval analytik odboru prevádzky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Jaroslav Štofko.

V teréne bolo 96 vozidiel. "Máme uzatvorenú cestu III/3061 Štrba – Šuňava z dôvodu silného vetra a tvorby závejov," zdôraznil s tým, že pre silný vietor sa predpokladá tvorba snehových jazykov a závejov na celom území kraja. Ostatné cesty sú podľa jeho ďalších slov zatiaľ prejazdné, rovnako ako horské priechody. "Momentálne je vo výkone 86 áut," dodal.

Hasiči zasahovali od stredajšieho (2.1.) večera do rána pri deviatich dopravných nehodách, ktoré boli zapríčinené počasím, to znamená, že vozidlá najčastejšie skončili mimo cesty. Kolízie sa zaobišli bez vážnych zranení. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Situáciu na cestách v Prešovskom kraji naďalej komplikuje počasie


Situácia na cestách v Prešovskom kraji je naďalej ovplyvnená snežením a silným vetrom. Všetky cesty, okrem úseku medzi Štrbou a Šuňavou, ktorý uzavreli v stredu (2.1.), sú však aj napriek tomu zjazdné. Uviedol to operačný dôstojník Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko.

„V podstate situácia sa od rána nezmenila, na cestách hlavne vo Vysokých Tatrách, v okolí Kežmarku, Popradu, Tatranskej Štrby, Starej Ľubovne, Bardejova, na Spišskej Magure a pri Pustom Poli, sa tvoria snehové jazyky a záveje. Naše sypače chodia, odhŕňajú a prečisťujú cesty a zatiaľ to zvládajú tak, aby nebolo potrebné uzatvoriť ďalšie úseky,“ priblížil Štofko s tým, že najviac práce je v severných častiach kraja a v horských polohách.

V teréne je podľa operačného dispečera všetka dostupná technika, vodiči by však mali svoju jazdu prispôsobiť stavu a povahe vozovky. „Keď je sneh, nemôžu ísť na týchto cestách tak rýchlo, ako v lete. A hlavne v takomto počasí treba mať dobré pneumatiky a treba používať aj snehové reťaze, ak sa dá,“ zdôraznil Štofko.

Plné ruky práce majú od rána aj hasiči v Prešovskom kraji. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove uviedol, že absolvovali už 14 výjazdov k zapadnutým i havarovaným autám, kedy vodiči nezvládli situáciu na cestách. „Väčšinou nešlo o nič vážne, autá v priekope, len ľahšie zranenia. Najviac výjazdov bolo v okresoch Poprad, Stará Ľubovňa a Kežmarok, a tiež vo Vysokých Tatrách. Momentálne naši príslušníci zasahujú na dvoch miestach, jedna je v Tatranskej Lomnici a ďalšie dve menšie nehody sú v obci Hniezdne pri Starej Ľubovni,“ priblížil operačný dôstojník s tým, že výjazdy pribúdali priebežne od rána cca o 7. hodiny.


V Bratislave čiastočne obnovili premávku niektorých liniek MHD



Bratislavu zasiahla vlna sneženia, 3. januára 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok

V Bratislave postupne obnovujú premávku viacerých liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktorá bola prerušená po predchádzajúcom hustom snežení. Informuje o tom webová stránka imhd.sk.

Obnovená bola premávka liniek 20, 23, 26, 36 a 123 na Agátovej ulici. Linka 41 podľa možností opäť premáva cez Drotársku cestu a opäť až na Hlavnú stanicu. "Pred 16.00 h začali na linke 207 premávať tri trolejbusy zo šiestich. Naďalej treba počítať s výrazne obmedzenou premávkou," uvádza imhd.sk.

Neúspešný bol podľa stránky pokus o obnovenie premávky trolejbusov na Dlhé Diely. Naďalej nepremáva linka 64. Pre nezjazdnosť cesty nepremávajú linky 23, 30, 63 a 123 v Lamači od Vrančovičovej cez Podháj na konečnú Lamač. Kĺbové autobusy sa otáčajú na kruhovej križovatke na Hodonínskej za Lamačom, krátke premávajú od Vrančovičovej priamo na konečnú Lamač, doplnilo imhd.sk





V Ždiari vyhlásili mimoriadnu situáciu


V obci Ždiar vo štvrtok vyhlásili mimoriadnu situáciu, problémy tam podľa starostu Pavla Bekeša robí najmä silné sneženie, ktoré v oblasti prevláda už od nového roka. „Zároveň veľmi silno fúka, komplikovať sa to najviac začalo v stredu (2.1.) okolo 16. hodiny, kedy sa zintenzívnilo sneženie aj vietor. Obecné cesty máme zaviate, niektoré časti boli úplne odrezané od prístupu,“ priblížil pre TASR.

Situáciu podľa neho nezľahčujú ani odstavené autá turistov, ktorí prišli do oblasti lyžovať. Tie vytvárajú barikády na obecných cestách, ktoré sa preto nedajú upraviť. „Upchala sa nám aj hlavná cesta cez obec smerom na Poľsko, sú tu dokonca aj odstavené kamióny, ktoré tu nemajú čo robiť, autá sa šmýkajú, komplikuje nám to aj zásobovanie,“ doplnil starosta. Vyzval všetkých obyvateľov, aby pomohli turistom tieto autá odstrániť, to sa čiastočne podarilo nadránom. "Zostáva nám ešte asi kilometer cesty sprejazdniť, ale momentálne si s tým nevieme dať rady. Je tu množstvo snehu, je to schodné, ale cesta sa zužuje, pretože už nemáme kde tie masy odhŕňať, čo nám veľmi komplikuje život. Preto sme aj vyhlásili mimoriadnu situáciu,“ zdôvodnil Bekeš. Problémy sú podľa neho v rámci celej obce, najvážnejšia situácia je však v odľahlejších častiach.

V oblasti platí výstraha 2. stupňa pred snežením a silným vetrom aj na štvrtok, takže mimoriadna situácia v Ždiari potrvá, až kým sa počasie neupokojí. „Pre tých turistov, ktorí u nás teraz sú, je to určite zážitok, pretože tu panuje naozaj pravé zimné počasie. Pre nás to jednoduché nie je, ale to je život na horách,“ konštatoval starosta.

Zo snehovej nádielky sa tešia aj v miestnych lyžiarskych strediskách. „Odhadujem, že od stredy napadlo aj pol metra snehu, takže nám to vyhovuje. Čím viac snehu, tým lepšie zjazdovky,“ dodal šéf strediska Ždiar - Strednica Marián Bekeš.

HaZZ posiela techniku na zabezpečenie priechodnosti ciest na Orave a v Ždiari


Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) posiela v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou a silným snežením do najzasiahnutejších lokalít Slovenska potrebnú techniku, ktorá zabezpečí priechodnosť ciest do ohrozených obcí. Týka sa to najmä lokalít na Orave, ako aj obce Ždiar v okrese Poprad. TASR o tom informovala hovorkyňa HaZZ Zuzana Farkasová.

"Hasiči zo Záchrannej brigády v Žiline budú so špeciálnou technikou dislokovaní v katastri obce Oravská Lesná a Skalité. Dobrovoľný hasičský zbor Pole s pásovým transportérom bol vyslaný do Námestova, svoju základňu opustilo aj niekoľko hasičov zo Záchrannej brigády v Humennom, ktorí s pásovým transportérom a traktor - bagrom smerujú do katastra obce Ždiar, okres Poprad,” spresnila Farkasová s tým, že priechodnosť ciest sa budú hasiči snažiť udržať aj z dôvodu nevyhnutného prevozu pacientov, liekov a zásobovania zasiahnutých obcí.

Vo viacerých krajoch Slovenska už druhý deň sneží. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) snehová nádielka na viacerých miestach severného Slovenska dosahuje 30, miestami aj 80 centimetrov. Podobná meteorologická situácia bude podľa SHMÚ pretrvávať a na ďalšiu snehovú nádielku sa treba pripraviť predovšetkým na severe.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehom vyhlásilo 12 obcí Žilinského kraja


Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách celkom v 12 obciach na území Žilinského kraja. Ide najmä o samosprávy z regiónov Oravy, Kysúc a z okresu Žilina. Informácie pre TASR poskytol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Snehová kalamita zastihla najmä obce v okrese Námestovo, celkovo až osem z nich. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť a Zubrohlavu. V okrese Žilina vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá a Terchová. Na Kysuciach majú najväčšie ťažkosti so snehom v Skalitom.



Riaditeľ závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) Jozef Oršuliak informoval, že v Námestove aktuálne zasadá k obecným cestám krízový štáb. „V teréne sú momentálne všetky dostupné vozidlá, ktoré máme. Cesty v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo sú zjazdné. Cesty prvej triedy a rýchlostné komunikácie sú viac-menej mokré. Na cestách druhých a tretích tried je kašovitá vrstva snehu do piatich centimetrov,“ priblížil.

Mierne problémy sú podľa Oršuliaka na horskom priechode Príslop, ale napríklad aj na hornej Orave – v Mútnom či Sihelnom. „Na horských priechodoch fúka, stále sneží, pracujeme nonstop. Nočná zmena zostáva na dennú, denná na nočnú,“ dodal.

V Skalitom majú kalamitnú situáciu, napadol tam takmer meter snehu


Po dlhotrvajúcom intenzívnom snežení sprevádzaným silným nárazovým vetrom vznikla v kysuckom Skalitom kalamita. Na území obce pripadlo 70 centimetrov až meter nového prachovitého snehu a vo štvrtok ráno vyhlásili mimoriadnu situáciu.

„Momentálne odstraňujeme kalamitu. Tá nastala už od utorka 1. januára. V obci sme mali naozaj intenzívne sneženie. Ráno sme vyhlásili kalamitnú situáciu, nakoľko počas noci napadlo niekoľko desiatok centimetrov nového snehu. Momentálne sa snažíme sprístupňovať jednotlivé lokality pre občanov,“ uviedol pre TASR starosta Jozef Cech.

Obec Skalité sa nachádza v členitom horskom teréne. Sneženie so silným nárazovým vetrom spôsobili, že na miestnych komunikáciách a chodníkoch sústavne vznikajú preveje a záveje. Podľa predpovede počasia by snehové zrážky mali pokračovať aj naďalej.

Na niektorých miestach na severe Slovenska napadlo vyše 80 cm snehu


Na viacerých miestach na severe Slovenska snehová nádielka dosahuje 30, miestami aj 80 centimetrov (cm). Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), podľa ktorého má husté sneženie pokračovať.

Najviac snehu - 84 cm meteorológovia namerali v Oravskej Lesnej. Sú však presvedčení, že na Kysuciach a Orave môžu byť aj lokality, kde nasnežilo viac. Väčšie úhrny zrážok zaznamenali napríklad v Oravskej Polhore, kde však nemajú zariadenie na meranie hrúbky snehovej pokrývky. Podľa portálu imeteo.sk v Oravskej Lesnej husto sneží už dva dni bez prestávky. "V obci sú však obyvatelia na nádielky snehu zvyknutí a vedia sa s ním popasovať. Aj napriek masám nového snehu sú cesty odhrnuté a sprístupnené sú takmer všetky ulice," opisuje portál. Kalamitný stav tam zatiaľ nevyhlásili.

Podobná meteorologická situácia bude podľa SHMÚ pretrvávať. Treba sa preto pripraviť na ďalšiu snehovú nádielku, predovšetkým na severe. V tejto súvislosti vydal ústav pre viacero severných okresov výstrahu pred snežením. Platiť má do 18. h.

Meteorológovia vydali viacero výstrah


Slovenský hydrometeorologický ústav vydal viacero výstrah. V Prešovskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji platí výstraha druhého stupňa pred silným vetrom a snežením.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor na horách, ale aj na sneženie a tvorbu snehových jazykov a závejov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal viacero výstrah pre niektoré regióny Slovenska.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre okresy Bratislava, Pezinok, Malacky, Nitra, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta a Trnava. Vietor môže podľa meteorológov dosahovať v nárazoch rýchlosť 45-55 km/h.

SHMÚ upozorňuje aj na tvorbu snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa platí do piatka (4.1), a to pre regióny Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, takmer celý Prešovský kraj a celý Žilinský kraj.

Meteorológovia varujú tiež pred silným vetrom na horách. Pre okresy Žilina, Námestovo, Martin a Dolný Kubín platí do večera do 18.00 h výstraha prvého stupňa.

Výstraha SHMÚ.
Foto: SHMÚ


Horská záchranná služba neodporúča pre počasie aktivity v horách


Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby vzhľadom na pretrvávajúce mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky, zvážili všetky svoje aktivity v horskom a vysokohorskom prostredí. Šéf HZS Jozef Janiga pre TASR uviedol, že počas uplynulých dní a najmä v noci zo stredy (2.1.) na štvrtok napadlo v horách množstvo snehu a najmä v polohách nad 1500 metrov nad morom prevláda silný vietor. Ten môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 38 až 44 metrov za sekundu.

Vplyvom snehových prehánok a silného vetra vo Vysokých a Západných Tatrách stúplo vo štvrtok popoludní lavínové nebezpečenstvo na veľké, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach zatiaľ platí zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň.

Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že počas posledného a stále pretrvávajúceho sneženia napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách do 80 centimetrov snehu. "Nový vetrom previaty sneh spôsobuje zvyšovanie lavínového nebezpečenstva. Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. V týchto miestach je nový sneh sfúkaný do dosiek a vankúšov," uviedol s tým, že v niektorých prípadoch sa predpokladajú stredné a výnimočne aj veľké spontánne lavíny.



Nový vetrom previaty sneh sa viaže najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. Vo Veľkej a Malej Fatre i v Nízkych Tatrách bolo mierne lavínové nebezpečenstvo, jeho tendencia je však vplyvom sneženia a silného vetra stúpajúca a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.



"Treba sa pripraviť aj na to, že teploty sa vo vysokohorskom prostredí pohybujú miestami až okolo mínus 20 stupňov Celzia, pričom vplyvom tohto vetra pocitová teplota môže byť ešte výrazne nižšia. Okrem toho chodníky veľmi rýchlo zafúkava, čiže pri zníženej viditeľnosti je veľmi ľahké stratiť orientáciu a v tomto počasí stratiť sa v horách, môže mať naozaj fatálne následky," konštatoval šéf HZS. Vzhľadom na prognózu počasia a podmienky v teréne preto horskí záchranári túry do vysokohorského prostredia neodporúčajú, ľudia by sa mali pohybovať skôr v intravilánoch a nižších polohách.

Sneženie zatiaľ osobnú železničnú dopravu neovplyvnilo


Husté sneženie sprevádzané silným vetrom podľa informácií Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zatiaľ neovplyvnilo osobnú železničnú dopravu na Slovensku. TASR o tom informoval odbor komunikácie ZSSK.

"Železničná spoločnosť Slovensko aktuálne neeviduje vplyv počasia na osobnú železničnú dopravu," uviedla pre TASR Mariana Bublavá z komunikačného odboru spoločnosti.

Vo viacerých krajoch Slovenska už druhý deň sneží. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) snehová nádielka na viacerých miestach severného Slovenska dosahuje 30, miestami aj 80 centimetrov.

Podobná meteorologická situácia bude podľa SHMÚ pretrvávať. Treba sa preto pripraviť na ďalšiu snehovú nádielku, predovšetkým na severe. V tejto súvislosti vydal ústav pre viacero severných okresov výstrahu pred snežením. Platiť má do 18. h.

Mimoriadna situácia na Orave naďalej trvá, podľa starostov je počasie premenlivé


Mimoriadna situácia, ktorú v súvislosti s intenzívnym snežením a víchricou vyhlásili v uplynulých hodinách viaceré obce Námestovského okresu, naďalej trvá. Aktuálne počasie je podľa oravských starostov premenlivé. Na území viacerých obcí napadlo vo štvrtok ďalších niekoľko desiatok centimetrov snehu. Najviac, až 84 centimetrov meteorológovia namerali v Oravskej Lesnej.

Obyvateľov Mútneho potrápilo vo štvrtok okrem sneženia a silného vetra aj viacero stromov, ktoré popadali na cestu. Starosta Marián Murín pre TASR povedal, že v teréne sa momentálne pohybuje sedem až osem kusov techniky. „Musím povedať, že je to neskutočné. Za 24 hodín napadlo 70 centimetrov snehu, čo je vážne dosť. Myslím si však, že situáciu zvládame k spokojnosti občanov. Za osem zím, počas ktorých som starostom, sme ešte nemali takú situáciu, ktorú by sme nezvládli. Sú okamihy, keď prestane snežiť, ale o desať minút je to tu znova, do toho stále fúka vietor. Sneh je sypký, tvoria sa záveje. Odhrniete cestu a hneď je to späť, takže máme čo robiť,“ priblížil.

Intenzívne sneženie skomplikovalo život aj v ďalších obciach. V Oravskej Polhore majú o 18. hodine zasadnutie krízového štábu. Podľa starostu Michala Strnála sa však situácia postupne upokojila a prestalo snežiť. „Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia v noci. Ak bude tak ako teraz, zajtra ráno odvoláme mimoriadnu situáciu,“ uviedol.

V Rabči bola podľa starostu Júliusa Pitáka situácia veľmi zlá. „V stredu (2. 1.) snežilo celý deň a celú noc. Snežilo aj dnes. Miestne komunikácie, ktorých máme do 40 kilometrov, si odhrnieme sami. Obecné stroje však na všetko nestačia, pomáhajú aj externisti,“ informoval s tým, že za uplynulé hodiny napadlo na území obce približne 50 centimetrov nového snehu.

Obec Malatiná zatiaľ mimoriadnu situáciu nevyhlásila. Starosta Zdenko Kubáň čaká, ako sa situácia vyvinie v nasledujúcich hodinách. „Ráno som hovoril s cestármi, aby prišli rozšíriť cestu, pretože vietor zavial snehom jeden jazdný pruh na hlavnej ceste. Veľmi nám tu zafukuje, záveje dosahujú výšku vyše metra,“ opísal.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovými prehánkami vyhlásili v uplynulých hodinách celkom v ôsmich obciach v okrese Námestovo. Konkrétne ide o Mútne, Oravskú Lesnú, Oravské Veselé, Oravskú Polhoru, Sihelné, Rabču, Novoť a Zubrohlavu. V Žilinskom kraji okrem toho vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Lutiše, Belá, Terchová a Skalité na Kysuciach.

Záveje a neprejazdné cesty v Terchovej trápia domácich i chatárov


Neprejazdné, snehom zasypané a zafúkané komunikácie trápia aj obyvateľov a chatárov v Terchovej. Problematické bolo dostať sa najmä do tamojších trvalo obývaných osád, ktoré sa nachádzajú vo vyšších polohách a rekreačných chát. Mimoriadnu situáciu v obci vyhlásili vo štvrtok dopoludnia, odvtedy sa do odpratávania snehu zapojila aj ďalšia technika od fyzických osôb a podnikateľov.

„Niektoré osady, ktoré boli odrezané od miestnej komunikácie, už sú na tom už lepšie. Situácia sa mení každú chvíľu, raz je viac sneženia, raz menej. Snažíme sa robiť, čo môžeme. V uplynulých hodinách a dňoch napadlo v obci asi pol metra snehu, na kopcoch aj viac,“ opísal aktuálnu situáciu v Terchovej starosta Jozef Dávidík.

Problémom bolo najmä dostať sa do osád vo vyšších oblastiach, ktoré sú trvalo osídlené hlavne seniormi, či do celoročne obývaných rekreačných objektov. Počasie sa podľa starostu neustále mení. „Ide to takými vlnami, otázka je, čo ďalej. Mrákavy sa väčšinou prihrnú zo strany od Kysúc. Technika je rozptýlená po celej dedine, robíme v Bielom Potoku, ale aj v Struhárni, Šípkovej a v osadách, ktoré sú vysoko. Viac-menej sú už sprejazdnené, no prejde technika a o chvíľu je znova zasypaná cesta,“ dodal.

Okrem sneženia treba na niektorých cestách rátať aj s poľadovicou


Hoci väčšina sledovaných diaľničných úsekov, rýchlostných ciest, ciest prvej až tretej triedy a horských priechodov (HP) na území Slovenska je zjazdná, sneženie a silný vietor naďalej komplikujú dopravu najmä na severnom Slovensku a v Bratislave. Informuje o tom Slovenská správa ciest na portáli zjazdnost.sk a Stella centrum na svojej webovej stránke.

SSC okrem iného upozorňuje na poľadovicu na ceste II/502 Doľany - Trstín - Dechtice a na cestách tretej triedy v obvode Buková. Horský priechod Svrčinovec - Mosty u Jablunkova na ceste I/11 je do 21.00 h pre skrížené kamióny neprejazdný obojsmerne. Pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky sú naďalej neprejazdné HP Donovaly a Šturec (od Banskej Bystrice).

Podľa Stella centra treba počítať s ťažkou prejazdnosťou najmä na Kolibe, Kramároch, Karlovej Vsi a v Lamači, kde je na cestách zmrznutá vrstva rozjazdeného snehu.

Husto sneží v lokalitách Skalité, Čierne-Polesie, Svrčinovec, Dovalovo, Východná, Spišský Hrhov, Turany, Važec, Tatranská Štrba, Vrútky, Nitrianske Rudno, Donovaly, Trstená, Šturec, Liptovský Hrádok, Námestovo a Dolný Kubín.

Na severe Slovenska sa naďalej môžu tvoriť snehové záveje a jazyky


Severné Slovensko môže aj v noci a v piatok (4.1.) miestami očakávať tvorbu snehových jazykov a závejov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,” upozorňuje SHMÚ, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa pre viaceré okresy Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja, s platnosťou do piatka 9.00 h.

Na diaľnici D2 za križovatkou Jarovce sa skrížil kamión


Na diaľnici D2 za križovatkou Jarovce smerom do Maďarska sa na 75. kilometri sa skrížil kamión. Informuje o tom Zelená vlna RTVS na sociálnej sieti.

"Úsek je ťažko prejazdný, obísť ho je možné cez Jarovce a Rusovce po starej ceste,” uvádza Zelená vlna.

Dopravu v Bratislave skomplikovalo popoludňajšie sneženie a neskôr aj poľadovica. Počasie obmedzilo premávku viacerých liniek mestskej hromadnej dopravy.

Podľa Stella centra treba v hlavnom meste aktuálne počítať s ťažkou prejazdnosťou najmä na Kolibe, Kramároch, Karlovej Vsi a v Lamači, kde je na cestách zmrznutá vrstva rozjazdeného snehu.