Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári očakávajú na horách výskyt menších lavín

Horskí záchranári v akcii. Foto: FB: Horská záchranná služba

Počas štvrtka vyvrcholí prílev teplého a vlhkého vzduchu. Horskí záchranári preto na horách očakávajú zamračené, hmlisté počasie, v Tatrách miestami polooblačno.

Liptovský Hrádok 7. apríla (TASR) – V slovenských pohoriach prevláda mierna lavínová hrozba, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na strmých svahoch v polohách do 2000 metrov nad morom sa očakáva výskyt menších spontánnych lavín z mokrého snehu. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Vo vysokých polohách Tatier je sneh z posledného sneženia stále suchý. Uložený je najmä na južných a juhozápadných svahoch, pod stenami, sedlami a v úzkych strmých žľaboch vo forme snehových vankúšov a dosiek do hrúbky pol metra. V týchto miestach je možné uvoľnenie lavíny najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení," dodal Kyzek.

Počas štvrtka vyvrcholí prílev teplého a vlhkého vzduchu. Horskí záchranári preto na horách očakávajú zamračené, hmlisté počasie, v Tatrách miestami polooblačno. Mrznúť bude len v najvyšších polohách Tatier.