Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári pomáhali vyčerpanému turistovi pri Babej hore

Na snímke záchranári pomáhajú turistovi. Foto: FB - Horská záchranná služba

Záchranári po príchode na miesto muža vyšetrili a zateplili.

Oravská Polhora 1. januára (TASR) – Horskí záchranári zo Západných Tatier pomáhali v sobotu 19-ročnému slovenskému turistovi, ktorý pociťoval silnú nevoľnosť a vyčerpanie počas návratu z vrcholu Babej hory. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Po odporúčaní operátora HZS počkal mladý turista spoločne s kamarátom na záchranárov v prístrešku, neďaleko ktorého sa nachádzali. "Turistom za pomoci štvorkolky a následne na lyžiach odišli na pomoc dvaja dobrovoľní zmluvní záchranári zo Západných Tatier - časti Stredné Beskydy a päť profesionálnych záchranárov," uviedla HZS.

Záchranári po príchode na miesto muža vyšetrili a zateplili. "Nakoľko bol schopný pohybu, pomohli mu pri zostupe až k odstavenej štvorkolke. Tou ho následne transportovali na Slanú vodu, kde záchrannú akciu ukončili," dodala HZS.

"Upozorňujeme, že momentálne na horách prevláda výrazné oteplenie, sneh je veľmi mokrý a prebára sa. Pohyb v takýchto podmienkach je pri silnom vetre a daždi ešte viac náročný. Dbajte preto na opatrnosť a túry plánujte vzhľadom na počasie a aktuálne podmienky v jednotlivých horských oblastiach," zdôraznili horskí záchranári.