Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Memoriál Romana Bencúra: Horskí záchranári súťažia v Nízkych Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podujatie tohto formátu sa podľa rezortu vnútra koná na Slovensku prvýkrát.

Demänovská Dolina 24. septembra (TASR) – Horskí záchranári zo Slovenska, Česka a Poľska testujú v sobotu v Nízkych Tatrách svoje zručnosti na prvom ročníku Medzinárodných pretekov horských služieb. Podľa tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR sú preteky v Demänovskej doline zároveň Memoriálom Romana Bencúra, ktorým chcú horskí záchranári vzdať úctu tragicky zosnulému kolegovi.

Podujatie tohto formátu sa podľa rezortu vnútra koná na Slovensku prvýkrát. "Preteky preveria zručnosti a znalosti horských záchranárov v oblastiach lezenia, fyzickej kondície, orientácie v teréne s GPS, práce s lanom, práce s technickými prostriedkami a zdravovedy. Na podujatí sa predstavujú dvojčlenné tímy Horských záchranných služieb (HZS)," informoval tlačový odbor.

"Tímová spolupráca je pri každodennej činnosti horských záchranárov, obzvlášť v ťažko dostupných terénoch, kľúčová. Zmeranie síl horskej záchrany s okolitými štátmi, s dôrazom na bezpečnosť, opatrnosť, rýchlosť, preverí nielen ich schopnosti a kompletný lezecký výstroj. Zároveň upevní vzájomné priateľské vzťahy s členmi HZS zo susedných krajín," povedal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Roman Bencúr pôsobil od roku 1998 ako dobrovoľný záchranár v Nízkych Tatrách a od 1. januára 2005 sa stal profesionálnym záchranárom HZS. "Bol ľudský, pohotový a hlavne vždy dobre naladený. V práci sa vedel správne rozhodnúť. Nakoniec sa mu jeho vášeň pre hory stala osudnou, a to pri zimnom výstupe Mlynárovým žľabom 28. februára 2019, kde ho nečakane strhla lavína," uviedol tlačový odbor.