Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Horskí záchranári vyzývajú k dodržiavaniu opatrení počas sviatkov

Na snímke letecký záchranár. Foto: TASR/KR HaZZ v Trenčíne

HZS žiada o dodržiavanie odporúčaného odstupu na parkoviskách a nosenie rúška.

Vysoké Tatry 7. apríla (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) predpokladá počas veľkonočných sviatkov zvýšený pohyb turistov v horských oblastiach. Na svojej internetovej stránke preto vyzýva verejnosť k dodržiavaniu všetkých doteraz prijatých opatrení v snahe zamedziť šíreniu ochorenia COVID-19.

"Apelujeme na všetkých návštevníkov, aby sa správali zodpovedne, zbytočne pri pohybe v horách neriskovali a neohrozovali zdravie a životy seba, ale aj ostatných ľudí," uvádzajú záchranári. Zároveň odporúčajú, aby sa návštevníci hôr nepohybovali v skupinách a ak, tak len s osobami, s ktorými zdieľajú spoločnú domácnosť. V prípade, že sa turisti rozhodnú ísť na túru sami, odporúča HZS, aby o tom jednotlivci informovali príbuzných alebo inú osobu.

Zároveň HZS žiada o dodržiavanie odporúčaného odstupu na parkoviskách a nosenie rúška. Pri prechode úsekov, kde sa nachádzajú technické zariadenia, tiež apeluje na používanie ochranných rukavíc. Vo výbave žiadneho turistu by podľa nej nemali chýbať vhodný výstroj, tekutiny, potraviny na doplnenie energie a nabitý mobilný telefón, najlepšie s nainštalovanou mobilnou aplikáciou, vďaka ktorej je možné privolať pomoc a ktorá zároveň záchranárom zobrazí GPS polohu turistu.