Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podľa Horského OĽaNO vytvára fikciu, že je plnohodnotnou stranou

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Ako ďalej politológ dodal, jeho kolegom neslúži ku cti, že nedokázali po troch rokoch vysvetliť voličom, že ide o politickú fikciu.

Bratislava 23. februára (TASR) - Politológom, analytikom, ale aj reprezentantom väčšiny politických strán neslúži ku cti, ak ani po trojročnom pôsobení hnutia OĽaNO nedokázali vysvetliť voličom, že ide o politickú fikciu a "potemkinovskú dedinu". V reakcii na aktuálnu polemiku medzi Slovenskou národnou stranou (SNS) a OĽaNO to pre TASR povedal politológ Michal Horský.

Matovičovci podľa neho tri roky vytvárajú vo verejnosti falošný dojem, že vytvorili plnohodnotný politický subjekt, ktorý má "jednotný program, politickú filozofiu, štruktúry a predovšetkým členskú základňu, ktorá by vedenie OĽaNO v zložení dvaja bratranci a dvaja ich priatelia riadila a kontrolovala". "OĽaNO je danajský dar Richarda Sulíka a SaS, ktorý na svojej kandidátke uviedol na slovenskú politickú scénu politicky bližšie neidentifikovateľný rodinný podnik pána Matoviča," zdôraznil Horský, podľa ktorého OĽaNO vo voľbách uspeli vďaka vlne tzv. "antipolitiky".

"Časť občanov u nás, ale aj v Českej republike je ochotná voliť takmer hocikoho za podmienky, že nemá politickú minulosť, napríklad známeho miliardára alebo Úsvit Tomia Okamuru," konštatoval Horský.

Marušiak upozorňuje na potenciál OĽaNO

Politológ Juraj Marušiak naopak upozorňuje na potenciál OĽaNO, ktoré si dlhodobo udržuje preferencie na spoľahlivo zvoliteľnej úrovni. "OĽaNO je konkurenciou najmä pre konzervatívne subjekty. Získava na tom, že je to protestná strana, ktorá zatiaľ nie je skompromitovaná," poznamenal. Na kritiku SNS, podľa ktorej OĽaNO porušuje zákon tým, že odmieta prijímať nových členov, Marušiak reagoval slovami, že zákon stranám nepredpisuje veľkosť členskej základne a mnohé, najmä mimoparlamentné strany ju v skutočnosti majú minimálnu.

Slovenská národná strana (SNS) 20. februára informovala, že podá generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi podnet na hnutie OĽaNO Igora Matoviča pre podozrenie z porušovania zákona pri využívaní štátnej subvencie určenej na činnosť strany.

OĽaNO má iba štyroch členov, tvrdí Danko

Predseda SNS Andrej Danko vyhlásil, že podľa jeho informácií má OĽaNO z právneho hľadiska stále len štyroch členov, Igora Matoviča, Jozefa Viskupiča, Martina Fecka a Eriku Jurinovú. Líder hnutia Matovič sa podľa Danka v médiách vyjadril, že ani nemajú v úmysle prijímať nových členov.

Hnutie však dostáva štátnu podporu rovnako ako každý iný parlamentný subjekt, vrátane príspevku na činnosť strany. Ostatné parlamentné strany však majú stovky členov, za podmienok určených v stanovách prijímajú aj nových a vykonávajú činnosť typickú pre strany. "Štyria ľudia majú päť miliónov eur v priebehu aktuálneho politického obdobia," povedal na margo OĽaNO Danko s tým, že tento štvorčlenný politický subjekt si môže snem zorganizovať kedykoľvek, aj v osobnom motorovom vozidle.

Zároveň zdôraznil, že existuje množstvo ľudí, ktorí chceli do OľaNO vstúpiť, ale neprijali ich tam.

Podľa predsedu SNS sa v stanovách píše, že členom OĽaNO sa môže stať každý občan SR s trvalým pobytom na území SR, ktorý dosiahol vek 18 rokov, je spôsobilý na právne úkony a zaviaže sa dodržiavať stanovy a program hnutia. Je to podľa neho štandardná formulácia, ktorá je dôležitá preto, aby ministerstvo vnútra stanovy nového politického subjektu zaregistrovalo.

Ak súčasní členovia OĽaNO nechali zaregistrovať stanovy v tomto znení, reálne však nemali v úmysle prijať akéhokoľvek nového člena, podľa Danka porušili zákon.

Zdôraznil, že Slovenská národná strana má 3000 členov, ktorým musí on ako predseda skladať účty. Okrem toho má SNS tradičnú hodnotovú základňu, z ktorej jej členovia pri tvorbe politiky vychádzajú. "Strana ako OĽaNO môže ísť jeden deň na pochod za práva gejov a druhý deň na pochod za rodinu," vyhlásil Danko. Dodal, že SNS chce dosiahnuť, aby strany na Slovensku boli všetky štandardné a štandardná bola aj politická súťaž.

"Našu činnosť kontroluje ministerstvo financií a to nezistilo žiadne pochybenia s nakladaním s financiami. Akékoľvek moje rozhodnutie sa riadi odporúčaním, ktoré prijme 14 členov nášho poslaneckého klubu," reagoval pre TASR líder OĽaNO Igor Matovič.

"Slotova podržtaška Danko nemá v každom prípade žiadne právo moralizovať. Ak by bolo Slovensko skutočne právny štát, tak tento pán by so Slotom už roky šili boty v Leopoldove. SNS doslova rozkradla Slovensko a bola dokonca schopná ukradnúť aj teplý vzduch. Preto by takáto strana nemala mať nárok na akýkoľvek príspevok zo štátneho rozpočtu," vyhlásil Matovič.