Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Horváthová chce umožniť rigoróznu skúšku ľuďom so zahraničným titulom

Eva Horváthová Foto: TASR/Michal Svítok

Poslankyni OĽaNO Eve Horváthoveji sa nepozdáva, že podľa slovenskej legislatívy sa na rigoróznom konaní nemôžu zúčastniť osoby, ktoré získali titul obdobný titulu magister v zahraničí.

Bratislava 3. júna (TASR) - Rigoróznu skúšku na slovenských vysokých školách by mohli po novom vykonať aj osoby, ktoré absolvovali vysokú školu v zahraničí a získali tam titul podobný titulu magister. Počíta s tým návrh novely zákona o vysokých školách od poslankyne OĽaNO Evy Horváthovej.

Zákonodarkyni sa nepozdáva, že podľa slovenskej legislatívy sa na rigoróznom konaní nemôžu zúčastniť osoby, ktoré získali titul obdobný titulu magister v zahraničí. "Súčasná právna úprava neumožňuje absolvovať rigoróznu skúšku osobám, ktoré získali vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v zahraničí v študijnom odbore, v ktorom sa na vysokých školách v SR získava titul magister, pretože v zahraničí nezískali konkrétny titul magister," vysvetlila.

Horváthová zdôrazňuje, že z hľadiska možnosti pripustenia k vykonaniu rigoróznej skúšky však nie je podstatný názov titulu, ktorý uchádzač získal, ale absolvovanie vysokoškolského vzdelania druhého stupňa v príslušnom študijnom odbore. Preto vo svojom návrhu konkrétny titul nahrádza požiadavkou na vzdelanie druhého stupňa v takom študijnom odbore, v ktorom je podľa tohto zákona možné získať titul magister.

"Keďže v zahraničí pôjde o študijný odbor s iným názvom, je potrebné posúdiť príbuznosť/zhodu študijných odborov," uvádza sa v návrhu. Poslankyňa v novele súčasne navrhuje "upustiť od účelovej viazanosti uznania dokladu o vzdelaní na akademické účely".