Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hospodárske noviny: Top kauza Branisko mieri na súd

Foto: Logo HN

Informuje o tom denník Hospodárske noviny.

Bratislava 31. júla (TASR) - Vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi, aby obžaloval šesť osôb zo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala pripraviť štát pri výstavbe tunela Branisko na prelome tisícročí celkovo o 260 miliónov korún (8,6 miliónov eur).

Informujú o tom dnešné HOSPODÁRSKE NOVINY v článku na úvodnej strane pod titulkom "Top kauza Branisko mieri na súd". V údajnej zločineckej skupinke mali figurovať aj traja vysokopostavení štátni úradníci zo Slovenskej správy ciest (nominanti SDKÚ) - Dušan Matonok, Roman Veselka a Valerián Horváth. Tí mali posielať fiktívne faktúry na služby cez švajčiarsku firmu Ergo Suisse Jána Godáňa na svoje súkromné účty do zahraničia. Obvinení sa bránia, že peniaze na týchto účtoch s tunelom Branisko nesúviseli. Godáňa a Horvátha dnes obhajuje bývalý riaditeľ SIS Vladimír Mitro.

"Na podanie obžaloby na súd nie je dostatok dôkazov", reagoval Mitro pre denník. Podozrivým hrozí až desať rokov za mrežami. Podľa informácií HN mal dispozičné právo k švajčiarskym účtom, kde mali peniaze končiť, pokladník SDKÚ Gabriel Palacka, na ktorého upozornil v roku 2008 predseda vlády SR Robert Fico. Polícia Palackovi však nič nedokázala.