Bratislava 13. mája (OTS) - Odpovedá Karol Preiner, HoReCa manažér pre SR , METRO Cash &Carry SR, s.r.o.
Karol Preiner, HoReCa manažér pre SR Foto: METRO Cash & CarryNedávno prebehlo prvé METRO HORECA sympózium hotelierov a prevádzkovateľov reštaurácií v hoteli Sitno Vyhne. Ako hodnotíte túto pre vás premiérovú diskusnú platformou?
Bola to skvelá príležitosť stretnúť sa s tými najvýznamnejšími hoteliermi a manažérmi z branže na Slovensku. Záujem bol vysoký, na podujatí sme zaznamenali 125 zúčastnených. Počas sympózia prebiehali skutočne živé a podnetné diskusie na mnohé aktuálne témy a trendy v oblasti hotelierstva a gastronómie. Naše pozvanie prijali zaujímaví hostia, ktorí mali publiku naozaj čo povedať, napríklad pán Marek Harbuľák, Generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR, popularizátor gastronómie a zakladateľ Pražského kulinárskeho inštitútu - Roman Vaňek či Dr. Giovanni Gentile zo spoločnosti Italianskonsulting. Tešíme sa, že celým programom a spoločenským večerom našich zákazníkov, partnerov a pozvaných hostí sprevádzala skvelá Adela Banášová. V poslednej dobe prechádzame rozsiahlymi zmenami, vznikla preto potreba podeliť sa o ne na takomto podujatí.
Môžete tieto zmeny v skratke pomenovať ?
Pre spoločnosť METRO Cash &Carry SR, s.r.o. je Horeca segment strategickou oblasťou. Dnes predstavuje už viac ako 40 % podielu našich predajov. Do budúcna počítame s jeho ďalším rozvojom, preto neustále investujeme do našich služieb, ktoré sa stávajú komplexnejšie – budujeme distribučné platformy, rozširujeme obchodné teamy, máme vlastné funkčné call centrum , zákazníkov delíme do segmentových skupín , čím sa zvyšuje adresnosť ponuky a prinášame na trh nové sortimentné riešenia v zmysle zákazníckych potrieb. Od pôvodného obchodného konceptu Cash & Carry prechádzame plynule k modelu servisného partnera.
Aké workshopy ste ponúkli návštevníkom sympózia?
Venujeme sa niekoľkým konkrétnym oblastiam gastronómie, preto bola naša ponuka pestrá.
Špeciálny hosť sympózia – šéfkuchár a držiteľ jednej michelinovskej hviezdy Angelo Troiani pripravil spoločne so šéfkuchárom Vojtom Artzom kuchársku show a kulinársky tréning – „ Variácie z morských plodov “ .
Baristi - Veronika Veselá a Vojtech Polehla viedli workshop pre milovníkov kávovej kultúry a espressa na tému „ Piccolo neexistuje “
Workshop pod vedením someliéra Pavla Veliča sa zaoberal témou snúbenia vína a jedla. Najnovšie trendy v mixológii predstavil návštevníkom barman Tomáš Kučera.
Zakladateľka Akadémia hoteliera pani Iveta Pupišová viedla svoj seminár zameraný na odborný tréning personálu s názvom „ Prečo ľudia robia iné, než od nich žiadate ? “
V rámci METRO HORECA sympózia sa konali aj Majstrovstvá Slovenska v otváraní ustríc, ktoré organizuje spoločnosť METRO. Prečo práve takáto netradičná súťaž v našich končinách?
Už pomerne dlhodobo zaznamenávame stabilný rast predaja v kategórií čerstvých rýb, ktoré dovážame našim zákazníkom z celého sveta.
Podobné odborné súťaže popularizujú nielen túto špeciálnu kategóriu , ale aj gastronomické odvetvie ako také , takže plánujeme v tomto súťažnom zápolení naďalej pokračovať. Navyše tým našim zákazníkom prinášame skvelú pridanú hodnotu a možnosť ďalšej edukácie.
A ako to teda dopadlo?
Tento rok v hoteli Vyhne prebehol už piaty ročník. Postupovalo sa aj tentokrát striktne v súlade s medzinárodnými pravidlami; súťažiaci museli otvoriť až 30 plochých ustríc typu Belon. Išlo naozaj o veľa – tí najúspešnejší mali možnosť vybojovať si účasť na európskom šampionáte v otváraní ustríc 2017 vo švédskom Trollhätten, kde budú reprezentovať SR.
Víťazom v otváraní ustríc sa opätovne stal Slavomír Dic zo Starej Ľubovne s výsledným časom 4:27 min. Vo finálovom kole súťažilo 6 šéfkuchárov, spolu sa otvorilo viac ako 180 kusov tejto delikatesy.