Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

HRABKO: Robert Fico nemôže povedať, že by chcel vládnuť sám

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Aj keď Smer nemal ústavnú väčšinu, v tomto volebnom období presadil štyri ústavné zmeny. Odhliadnuc od ich obsahu, je to podľa J. Hrabka ukážka politickej šikovnosti. Povedal to v TABLET.TV.

Bratislava 12. decembra (Teraz.sk) – Ak to volebné výsledky Robertovi Ficovi umožnia, bude naďalej vládnuť sám, aj keď na začiatku nového volebného obdobia možno formálne prebehnú nejaké koaličné rokovania. Na margo vyhlásení predsedu Smeru-SD, že po voľbách preferuje vytvorenie pevnej dvojkoalície, to v TABLET.TV povedal publicista Juraj Hrabko.

„Nemôže povedať, že chce vládnuť ďalej sám. Ak by vyhlásil, že chce ďalej vládnuť sám alebo chce dokonca ústavnú väčšinu, voličov by odradil. Takto vyzerá ako dobrý, ktorý nechce vládu jednej strany,“ dodal. „Strana a vláda, dodnes si nesieme z totalitného režimu, čo to znamenalo,“ pripomenul Hrabko.

Ficovo vyhlásenie o dvojkoalícii Hrabko považuje len za rétoriku. „Podľa mňa je to iba mimikry. Myslím si, že po voľbách bude rokovať o zložení koalície, ale nakoniec bude vládnuť ďalej sám,“ odhadol. Pripomenul, že Smer-SD už má za sebou štyri roky vlády bez koaličných partnerov. Hoci nemal ústavnú väčšinu, presadil až štyri ústavné zmeny. Odhliadnuc od obsahu týchto zmien, je to podľa Hrabka ukážka „politickej šikovnosti“.



Za úspech považuje aj príchod automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko, aj keď z dlhodobého hľadiska je podľa neho potrebné uvažovať aj o zmene príliš jednostrannej orientácie slovenského exportu na automobily. „Každé pracovné miesto je dobré,“ poznamenal Hrabko.

Čísla, ktoré si politické strany vylosovali, nebudú mať relevantný vplyv na volebné výsledky, aj keď niektoré strany možno dokážu symboliku „svojho“ čísla marketingovo využiť.

„Nepoznám žiadnu politickú stranu, a to nehovorím o týchto voľbách, ale aj o všetkých predchádzajúcich, ktorá by nebola spokojná s tým číslom, ktoré jej bolo vyžrebované,“ upozornil Hrabko.

Do týchto parlamentných volieb nepôjde ĽS-HZDS, ktoré odmietlo zložiť volebnú kauciu 17.000 eur. “Je to trochu problematické, ale teraz hovorím iba o výške tej sumy. Aj v iných krajinách to funguje s limitom,“ povedal na margo volebnej kaucie Hrabko.

„Je to kvôli tomu, aby nám nekandidovalo všetkých viac ako sto zaregistrovaných strán. Mnohé z nich sú mŕtve po celé volebné obdobie, ale v čase volieb by chceli získať priestor v médiách. Ak by tento spôsob limitovania narazil na ústavu, mal by sa nájsť iný spôsob. Ide predsa o naše peniaze, peniaze daňových poplatníkov,“ uviedol Hrabko. Dodal, že kaucia sa vracia všetkým stranám, čo vo voľbách dosiahli aspoň dve percentá a kto nemá ambíciu získať aspoň toľko, do volieb by vôbec nemal ísť.